Nyheter

SPF möter minister om kontantlöst samhälle

Sverige tar steg för steg mot att bli ett kontantlöst samhälle. Pensionärsorganisationerna protesterar mot den snabba utvecklingen. Idag får SPF tillfälle att diskutera saken direkt med regeringen.

Publicerad 2013-02-04

Det är ansvarige finansmarknadsministern Peter Norman (M) som på måndagseftermiddagen tar emot SPFs, PROs och SPRFs förbundsordföranden, liksom företrädare för konsumentorganisationer, bankväsendet och handeln.

Vill ha dialog
Syftet med mötet sägs vara att föra en dialog om hur kontantförsörjningen i samhället egentligen fungerar. Tre aspekter ska behandlas närmare:

•    Tillgång till kontanter
•    Säkra betalningar
•    Hantering av dagskassor

– Det pågår en diskussion kring kontantförsörjningen i samhället bland annat utifrån utsatta gruppers tillgång till kontanter, konstaterar Peter Norman i  sin inbjudan till mötet.

– Jag är nu angelägen om att få ta del av synpunkter kring hur vi säkrar en effektiv, säker och ändamålsenlig kontantförsörjning.

Går för fort
Pensionärsorganisationerna är oroade över att omställningen till ett kontantlöst samhälle går för fort.

Många äldre uträttar inte ekonomiska ärenden på internet och har ofta ett behov av att kunna hämta ut pengar från ett bankkontor, något som SPFs ordförande Karl Erik Olsson med flera väntas föra fram till ministern.

Utredning på gång
Regeringen väntas så småningom tillsätta en utredning om kontanthanteringen i samhället.

Detta sedan Riksbanken nyligen begärde att riksdagen ska kräva en utredning av regeringen. Skälet är de stora brister i och oklara ansvar för kontanthanteringen som många anser råder i dag.

Påverka ministern
Enligt uppgifter i media kommer dock utredningen inte att ta upp att det blir allt svårare att betala med och få tag på kontanter.

Återstår att se om pensionärsledarna kan få ministern på andra tankar i samband med dagens möte.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kongressen 2011

På SPF:s kongress  2011 behandlades en motion från Stockholmsdistriktet, som syftade till att det måste finnas alternativ till internetbank när man vill betala fakturor, samt att ”bankkontor inte kan vägra att handha kontanter”.

Förbundsstyrelsen svarade att man skulle ta nya kontakter med bankernas och postens företrädare för att diskutera hur man ska kunna begränsa nackdelarna för äldre bankkunder.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas