Banker tjänar på kontantlöst samhälle
Nyheter | Pengar
Bankerna tjänar på kortbetalningar Foto Colourbox

Banker tjänar på kontantlöst samhälle

Rånrisk, miljö och svarta pengar till trots, den stora anledningen till att bankerna vill slopa kontanter är att de tjänar mer på kortbetalningar, skriver Carolina Neurath.

Publicerad 2012-01-16

Många SPF:are protesterar mot att allt fler banker slutar hantera kontanter. Argumenten från bankerna brukar vara att rånrisken minskar när kontanterna tas bort. Dessutom är det miljöfarligt att transportera mynt och sedlar, och så försvåras svarta pengar utan kontanter.

Exakt de anledningarna gav Peter Borsos, kommunikationschef på Swedbank, när Veteranen skrev om kontantlösa bankkontor i höstas:
– Vi har det för att kontanter bidrar till en väldig massa ont. Det blir minskad trygghet i samhället, och då menar jag inte bara för bankpersonal, utan för samhället i stort, med risk för värdetransportrån och personrån.
– Dessutom innebär kontanthanteringen och transporterna väldigt stora miljöbelastningar.

”Men banker har inte gjort sig kända för att syssla med välgörenhet, som att rädda naturen och motarbeta knarkdistribution” skriver Carolina Neurath på ekonomisajten E24.

Tjänar på dubbla avgifter
Dels betalar kortanvändarna en kortavgift till bankerna, dels får alla butiker betala till banken varje gång någon använder sitt kort för att handla hos dem.
”Av de 80 öre per kortköp, som de flesta handlare får betala för varje korttransaktion, går merparten till den kortutgivande banken, men även kortbolagen tar en bit av vinstkakan. Många av de handlare som inte ingår i Svensk  Handels ramavtal får betala mellan 1 och 3 kronor per kortköp. Med förra årets dryga 2 miljarder korttransaktioner i Sverige blir det ett fint bidrag till bankvinsterna.” skriver Carolina Neurath.

Kortköp på små summor kan rentav bli en förlust för butiken eller caféet.

En annan anledning till att bankerna inte vill att du ska ha dina pengar kontant i fickan, utan på kortet, är att så länge de är kvar på kontot så har banken tillgång till dem. Och pengar som banken har tillgång till tjänar banken på, genom att till exempel låna ut dem mot ränta eller placera dem.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas