Flera butiker slutar ta emot kontanter
Nyheter | Kontantlöst
Butiker slutar med kontanter. Nej, vi tar tyvärr inte kontanter. Foto Colourbox.

Flera butiker slutar ta emot kontanter

Butikskedjan Kungsängen har slutat ta emot betalning i kontanter. Och trenden med butiker som vägrar kontanter väntas öka.

Publicerad 2012-10-15

”Nej, vi tar tyvärr inte kort”. Så har det låtit i framför allt mindre butiker och caféer de senaste åren. Nu kan vi räkna med att i stället få höra ”Nej, vi tar inte kontanter:” Reda pengar är inte längre godkänt som betalmedel på alla ställen.

Det är inte bara banker som går mot allt fler kontantlösa kontor. Det kontantlösa samhället breder ut sig även i butiksleden. Nu har vissa butiker och kedjor helt slutat ta emot kontant betalning, till förmån för kortbetalning. En av dem är sängkedjan Kungsängen, rapporterar Aftonbladet.

8 oktober slutade butikskedjan helt att ta emot kontanter i alla sina 37 butiker.

– Vi har nästan uteslutande fått positiva reaktioner från kunderna, säger Kungsängens försäljningschef Robert Uggla till Aftonbladet.

Utvecklingen mot fler kontantlösa butiker tros enligt Aftonbladet skyndas på av företaget Panaxias skandalomsusade konkurs. Panaxia ansvarade bland annat för att ta hand om butikers dagskassor, och konkursen förväntas föra med sig högre kostnader för butikernas kontanthantering.

Att kontanter försvinner från banker och butiker är ett problem för många äldre personer, som av olika anledningar inte vill betala med alternativa betalmedel som kort eller mobiltelefon. Veteranen har tidigare rapporterat om hur flera parkeringsbolag gått över helt till mobilbetalning som enda alternativ.

Lista över butiker

Aftonbladet har uppmanat sina läsare att rapportera in butiker som slutat ta emot kontanter. Listan hittar du i artikeln ”De har slutat med kontanter” på Aftonbladet.se.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#9
senioren-nr-9
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Kjell Bergqvist står upp för sig själv- och andra
  • Många vägar till nya vänner
  • Kommunen svek -SPF Seniorerna ryckte ut

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas