Tjänstepension ökar klyftan mellan könen
Nyheter | Orättvist

Tjänstepension ökar klyftan mellan könen

Skillnaden i pension mellan män och kvinnor är allra störst bland unga nyblivna pensionärer, visar nya siffror från Pensionsgruppen.

Jan Arleij
Publicerad 2016-06-27

Debatten om pensionssystemets brister handlar ofta om hur utsatta äldre kvinnor är.

Men äldre kan gynnas av änkepension och bostadstillägg som kompenserar låg grundpension, enligt Pensionsgruppen. Skillnaden blir därmed mindre mellan äldre män och kvinnor än mellan yngre i pensionärskollektivet.

Skillnaden mellan manliga och kvinnliga pensionärers inkomster efter att skatter och bidrag räknats med är i genomsnitt 26 procent visar rapporten. Allra störst är skillnaden bland pensionärer under 70 år, rapporterar Ekot.

Hemma med barn

Trots att kvinnor i den yngre gruppen är mer välutbildade än i tidigare generationer och har arbetet längre så får det inte något större effekt.

– Man hade ju hoppats det. Men fortfarande är det så att kvinnor tar ut den största delen av hem och barn och det betyder att de arbetar mycket kortare tid eller deltid. Sedan är det så att kvinnors löner har ju halkat efter och har långt kvar innan det blir jämställt med männen, säger Solveig Zander, Centerns representant i Pensionsgruppen.

Män tjänar mer

Andra förklaringar är att inbetalningarna till tjänstepensionen är mycket större på inkomster över 37 000 kronor i månaden – och män har oftare högre löner än kvinnor.

SPF Seniorerna har vid flera tillfällen krävt att pensionssystemet utvärderas i grunden.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-06-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas