Vara äldrevänlig kan bli valvinnare
Huddinge. Bättre belysning krävs av en äldrevänlig kommun. Foto: Getty Images
Nyheter | Framgång

Vara äldrevänlig kan bli valvinnare

SPF Seniorerna har länge tryckt på för att Huddinge ska bli en äldrevänlig kommun. Nu tycks politikerna ha mognat – med fyra månader kvar till valet.

Jan Arleij
Publicerad 2022-04-29

Det är Kristdemokraterna som i ett pressmeddelande säger att kommunen bör gå med i WHOs nätverk för äldrevänliga städer och kommuner.

– Det är dags för Huddinge, säger Karl Henriksson (KD), kommunalråd och toppkandidat i årets kommunval.

– Vi svenskar lever allt längre och friskare liv och det är jättebra, men det innebär också att vi som kommun behöver förbereda för framtiden.

Antalet Huddingebor över 85 år beräknas öka med 60 procent till år 2030, något som SPF Seniorerna och övriga pensionärsorganisationer ofta trycker på, exempelvis i kommunens pensionärsråd.

Karl Henriksson.

– Då måste äldreperspektivet få genomsyra allting i kommunen, inte bara vården och omsorgen. Kristdemokraterna är redo att sätta fokus på arbetet med att göra Huddinge till en kommun där man både vill och vågar åldras, säger Karl Henriksson.

SPF Seniorerna i Huddinge välkomnar beskedet från KD. Politikerna i kommunen har tidigare sagt sig vara positiva till idén, och nu tycks saken alltså vara på väg att gå i mål.

Berit Westergren, äldrepolitiskt aktiv i SPF Seniorerna Huddinge:

– Det är på tiden att det händer något. Vi har drivit frågan sedan förra valet 2018.

Hon tror dock att det verkligen kommer att hända något eftersom 300 000 kronor finns avsatta för frågan i kommunens budget.

– Men det är nödvändigt att vi pressar på de övriga partierna i den här frågan.

Berit Westergren.

Den 17 och 19 maj kommer SPF Seniorerna och PRO att grilla sina lokala partier i två offentliga hearingar.

Där lär alla partier komma att tvingas ge besked i frågan, och i många fler avseenden som kan vara direkt äldreovänliga – som krav på smartphones och appar för att kunna parkera sin bil.

Karlstad försöker

WHO:s nätverk för äldrevänliga städer och kommuner etablerades år 2010 för att koppla samman städer, samhällen och organisationer över hela världen i en gemensam vision om att forma fler äldrevänliga platser.

Nyligen skrev Senioren om Karlstads seniorer som kämpar för att få sina politiker att inse betydelsen av att ansluta till nätverket.

Medlemskapet kostar ingenting förutom en förpliktelse att prioritera äldrefrågorna. I gengäld får kommunen ta del av världsvid inspiration och information, stöd från internationella forskare och experter och möjlighet att delta i olika globala projekt och aktiviteter.

Ger förutsättningar

– Alla människor har rätt att uppleva livskvalitet, oavsett ålder. Utmaningen med en snabbt åldrande befolkning delar vi med stora delar av världen, säger Karl Henriksson.

– WHO:s nätverk skulle ge oss bättre förutsättningar att tillgodose de äldres behov samtidigt som vi tar vara på deras förmågor och kunskaper. Huddinge ska vara en förebild när det gäller aktivt åldrande.

Om kommunen kommer till skott blir man den sjunde kommunen i Sverige som ansluter sig till nätverket.

Jan Arleij
Publicerad 2022-04-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas