Seniorernas syn på vården blir bränsle i valrörelse
Nyheter | Inflytande
Sonja Kantonen i SPF Seniorerna Sörmland. Foto: Tomas Södergren

Seniorernas syn på vården blir bränsle i valrörelse

Hallå där, Sonja Kantonen i Sörmlands regionala pensionärsråd! Har ni lyckats sätta blåslampa på politikerna i Sörmland?

Jan Arleij
Publicerad 2022-05-31

– Ja, vi har i alla fall synts, påtalat hur många vi är och visat att de fyra seniororganisationerna SPF Seniorerna, SKPF, RPG och PRO uppträder som en röst i regionen.

I Vingåker bjöd SPF Seniorerna 21 april in kommunalpolitiker från alla partier till utfrågning på ett månadsmöte. Kom alla partier och gav politikerna några löften?

– Alla inbjudna partier kom utom Vänsterpartiet. Vi utgick från frågor om Föreningshus, trafik, bostäder, Nära vård, utanförskap och ofrivillig ensamhet. Vi har fått sätta ett äldreperspektiv på lokala frågor och politikerna gav mestadels generella svar och vi kan konstatera att de var också mestadels överens i lokala frågor.

SPF Seniorernas distrikt genomförde den 16 maj en webbsänd utfrågning av regionpolitikerna i Nyköping. Vad ställde ni för krav och fick ni fram några besked?

– Man utgick från frågor om hur många 65-plussare man har på valbar plats på sina listor inför höstens val, ålderism i vården vid till exempel screeningundersökningar och hur Region Sörmland ska bli Sveriges friskaste region som man säger sig satsa på. Svaren gavs inte i form av löften och de var ofta bredare och mer generella än vad vi hade önskat.

Idag den 31 maj ska SPF Seniorerna i Sörmland och de andra seniororganisationerna redovisa en färsk uppföljning av vårdcentralspatrullens rapport från 2020. Hur kommer det att gå till?

– Vi ska redovisa resultaten för de intervjuade vilket betyder vårdcentralscheferna. Hälsoval i Region Sörmland har möte med alla vårdcentraler på Gripsholms värdshus dit vi bjudits in för en presentation. Efter det mötet lägger vi en sista hand på rapporten och publicerar den.

Vilka är de viktigaste resultaten i 2022 års rapport?

– Att vårdcentralerna upprätthållit kvaliteten i det vi frågat om 2020 och 2022 trots två år av pandemi. Inget har kraftigt försämrats och inget har kraftigt förbättrats.

– Det kan gälla om läkemedelsgenomgångar genomförs, om patienter blir uppringda efter hemgång fungerar eller hur det är med kompentens och resurser på vårdcentralerna. Det är inom området digitala tjänster vi kan se en utveckling trots eller tack vare pandemin.

Nu har ni ett färskt resultat att utgå ifrån i RPR, KPR och Nära Vård-arbetet i regionen och kommunerna, eller hur?

– Ja precis. Och även att lyfta i valrörelsen framöver.

Hur kommer den att se ut för SPF Seniorerna i Sörmland?

– Det planeras utfrågningar på flera orter, bland annat i Eskilstuna och Strängnäs. De kommer att genomföras av de lokala föreningarna.

Jan Arleij
Publicerad 2022-05-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas