Vården av demenssjuka ska bli bättre
Foto: Getty Images
Nyheter | Åtgärder

Vården av demenssjuka ska bli bättre

Demensvården behöver bli mer jämlik och hålla högre kvalitet. Det menar regeringen som skjuter till 14 miljoner för att få till förbättringar.

Jan Arleij
Publicerad 2024-02-02

– Demens kan inte botas, än, men det kan motas. Forskningen går fort framåt, inte minst när det gäller det förebyggande insatser. Därför måste det främjande och förebyggande arbetet vara i fokus, sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) när hon presenterade satsningen i onsdags (31/1).

Bland annat får Svenskt demenscentrum, Svenska Demensregistret och BPSD-registret dela på 8 miljoner kronor.

– Med dessa satsningar fortsätter vi att prioritera åtgärder mot en av våra stora folksjukdomar, sa Anna Tenje.

Sprida kunskap

Svensk Demenscentrum (SDC) är ett nationellt kompetenscentrum för demensfrågor som samlar, strukturerar och sprider kunskap för att utveckla demensvård och omsorg.

De nya pengarna ska gå till att öka kunskapsnivån om åldrandet och demenssjukdomar hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Sammanhållen vård

De ska också användas för informationsfilmer på de tio vanligaste språken i Sverige, med syftet att sprida mer kunskap om utrikesfödda demenssjukas behov och förutsättningar.

Pengarna ska också gå till ett pågående projekt om att etablera nya metoder och arbetssätt för en sammanhållen vård och omsorg genom hela sjukdomsförloppet vid kognitiv sjukdom som demens.

Stödja anhöriga

Nationellt kompetenscentrum anhöriga får tre miljoner kronor till ett projekt om stöd till anhöriga till personer med demenssjukdom.

Medlen ska användas för att ta fram en serie webbinarier om hur man ger ett individanpassat, flexibelt och adekvat stöd till anhöriga till personer med demenssjukdom och kognitiv svikt.

Anna Tenje.

Anna Tenje hoppas också att Äldreomsorgslyftet ska användas för specialistutbildningar med inriktning mot bland annat demens.

Jan Arleij
Publicerad 2024-02-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas