– Svenskar vet för lite om Alzheimers sjukdom
Foto: Getty Images
Nyheter | Kunskapsbrist

– Svenskar vet för lite om Alzheimers sjukdom

Över hälften av svenskarna vet inte var de ska vända sig vid tidiga tecken på Alzheimers sjukdom. Det visar en undersökning från Hjärnfonden.

Jan Arleij
Publicerad 2024-01-09

Behovet är stort av en nationell informationskampanj för att öka medvetenheten om sjukdomen, anser Hjärnfonden.

– Det är anmärkningsvärt att fler än hälften av svenskarna inte vet att de kan vända sig till en vårdcentral eller till sjukvårdsupplysningen vid tidiga tecken på demens, säger Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin i en kommentar.

Hon understryker vikten av att känna igen tidiga symtom och söka vård i ett tidigt skede så att den som drabbas av Alzheimers sjukdom kan få en så optimal vårdplan som möjligt.

Se tecken

Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Hjärnfonden för att få en bättre bild av den svenska allmänhetens tankar, kunskap och åsikter om Alzheimers sjukdom.

Det visar sig också att 70 procent av deltagarna inte kunde identifiera fler tidiga tecken på Alzheimer än problem med minnet.

Men många andra kognitiva funktioner påverkas ofta tidigt, som tidsuppfattning, orienteringsförmåga, omdöme och språk, påpekar Hjärnfonden.

Anna Hemlin.

– Vi behöver se en nationell informationskampanj för att öka medvetenheten och stödet för demenssjuka och deras anhöriga, säger Anna Hemlin.

Många känner oro

Omkring 100 000 svenskar uppskattas ha Alzheimer idag, men eftersom sjukdomen är underdiagnostiserad kan det verkliga antalet vara högre.

Över hälften av deltagarna i undersökningen uppger att de känner någon som är eller har varit sjuk i Alzheimer och två av fem känner oro för att de själva eller en närstående ska drabbas.

Samtidigt vet knappt hälften av de tillfrågade att man själv kan fördröja eller minska risken att drabbas av sjukdomen.

Jan Arleij
Publicerad 2024-01-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas