Viktigt genombrott för årsrika
Barbro Westerholm har betytt mycket för så många personer. Foto: Magnus Fröderberg
Nyheter | Attityder

Viktigt genombrott för årsrika

Grattis Barbro Westerholm, riksdagsledamot och förkämpe för ordet ”årsrik” som nu verkar vara på väg att lyftas in i Svenska akademiens ordlista (SAOL).

Jan Arleij
Publicerad 2020-01-15

– Tack, ja det här känns bra. Jag har ju varit marknadsförare av ordet årsrik sedan början av 2000-talet.

Hur kom du egentligen på ordet ”årsrik”?
– Det var inte jag utan PH Magnusson som var SPF:s distriktsordförande i Värmland som föreslog det 2001. Men nu har experterna på SAOL lärt mig att ordet är betydligt äldre än så.

Hur gammalt?
– Det har funnits i svenska språket sedan 1600-talet men sedan fallit i glömska.

Hur kom det upp överhuvudtaget i SPF-sammanhang?
– Det var i samband med att vi i SPF beslöt oss för att bekämpa ålderismen, alltså den fördomsfulla synen på årsrika människor, som får åldersdiskriminering som följd.

Ordet finns nu med i Svenska Akademiens ordbok, SAOB. Men det är inte samma sak som att det verkligen kommer in i Svenska Akademiens ordlista, SAOL. Varför är det viktigt att ordet kommer in också i SAOL?
– Ord styr tanken. Att använda ordet årsrik är ett led i att se oss som en tillgång i samhället, inte som en tärande del. Ordet påtalar att vi är en generation rik på antal levda år, rika på kunskap och rika på livserfarenhet som något man bara kan leva sig till.

Kan du ge exempel på andra ord som är viktiga för tanken och vårt sätt att se?
– Det är för att ord kan styra i nedsättande riktning som vi inte längre talar om handikappade människor utan om människor med funktionsvariationer. Vi bytte från städerska till lokalvårdare. Vi talar inte längre om könsbyte utan om könskorrigering. Det finns rader av andra exempel.

Ett årsrikt ord

Svenska Akademiens ordbok, SAOB, är en omfångsrik historisk ordbok över svenska språket från 1521 till våra dagar, som hittills kommit ut i 37 band från A till V.

Ordet År med sammansättningar är just nu under arbete på ordboksredaktionen i Lund. Årsrik har förekommit i svenskan sedan 1675, och betyder till åren kommen, gammal.

När nästa band av SAOB publiceras 2021 kommer ordet årsrik att vara med där.

Svenska Akademiens ordlista, SAOL, är en koncentrerad ordlista med en begränsad mängd ordförklaringar i ett band som ges ut i ny upplaga ungefär vart tionde år. Senaste upplagan gavs ut 2015.

– Vilka ord som sedan tas med i SAOL beror helt på ordens frekvens i olika slags publikationer och i hur spridda de är i allmänspråket, säger Anna Hannesdóttir, Ordboksredaktionen vid institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet.

– Det är därför i dagsläget omöjligt att sia om hur användningen av årsrik i sina olika böjningsformer utvecklas de närmaste åren och därmed också huruvida ordet tas med i nästa upplaga av SAOL.

– När nästa upplaga av SAOL, den 15:e, kommer ut är ännu inte bestämt, det är Svenska Akademien som avgör det, säger Anna Hannesdóttir till Senioren.

 

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-01-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas