Vill ha cellprov för kvinnor över 60
Foto: Mykola Komarovskyy / Colourbox
Nyheter | screening

Vill ha cellprov för kvinnor över 60

Regeringen vill införa gratis mammografi för alla kvinnor upp till 74. Nu vill S-kvinnor göra även cellprovtagning avgiftsfri och höja åldersgränsen.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-05-13

Tidig upptäckt av cellförändringar räddar liv, men om undersökningen kostar pengar ökar risken att kvinnor avstår. Trots att Landstingens inkomster från avgiften är mycket små är det idag bara ett fåtal som erbjuder gratis cellprov, skriver S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson i en debattartikel i Arbetet.

60+ kallas inte

”Kvinnor över 60 år blir också orättvist behandlade. De kallas inte längre till kontroller trots att Socialstyrelsen rekommenderar att den övre åldersgränsen för undersökningen höjs till 64 år.”

I augusti i år skrev Marianne Normark, sjuksköterska och förtroendevald för L (dåvarande FP) på Senioren.se och krävde cellprovtagning även för kvinnor över 60. ”Vanligaste åldern att insjukna är mellan 30 och 40 år och från 70 år och uppåt. Bland de kvinnor som får sjukdomen när de är över 60 år dör drygt 60 procent” skrev hon bland annat.

Att regeringen valt att föreslå gratis mammografi till kvinnor i alla landsting ses generellt som positivt. Men från flera håll, däribland från SPF Seniorerna, höjs röster mot den övre åldersgränsen på 74 år. Även Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet är emot den övre åldersgränsen.

Skulle S-kvinnor få gehör för sitt förslag skulle vården bli mer jämlik över landet, men många kvinnor skulle fortfarande lämnas utanför.

I Senioren nr 4 kan du läsa mer om diskussionen kring åldersgränser vid mammografi.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-05-13
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas