Kerstin 73: ”Jag blir arg om någon säger bostadstillägg”
Kerstin Jeppsen Lind Foto: Lina Alriksson
Valet 2018 | Pension

Kerstin 73: ”Jag blir arg om någon säger bostadstillägg”

Kerstin Jepsen Lind är änka och bor i Växjö. Hon klarar sig inte enbart på sin pension, varje månad får hon ta lite av privata sparpengar.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-03-19

Något bostadstillägg kan hon inte få eftersom hon har ett litet torp och en gammal bil.
– Säg inte bostadstillägg till mig, för då blir jag galen! Har man som jag en gammal bil och ett gammalt torp som inte är värt något i pengar, då får man inget bostadstillägg. Det är så smala gränser för om man ska få det eller inte, och jag tycker att de här gränserna borde ses över.

Vad är väl det idag?

Kerstin tycker att det pratas så mycket om att det är många som inte söker bostadstillägg fast de egentligen kanske är berättigade till det. Men hon tror knappast att det är där skon klämmer.
– Man får äga ett boende och ha rätt till bostadstillägg, men man får ha max 100 000 på banken. Och vad är väl det idag? Jag kunde haft en villa som varit värd massor, och fått tillägget, men nu bor jag i lägenhet och har ett litet torp, då går det inte.

Kvinnofällan

Kerstin har jobbat som kommunal tjänsteman i hela sitt liv, och säger att hon ”väl gått in i den berömda kvinnofällan”.
– Vi hade två små pojkar och min man reste mycket i sitt jobb. Jag valde att gå ner i tid, och fick då förstås en dålig lön. Senare gick jag upp till 75 procent, men jag slutade jobba vid 62 och det kostade också väldigt mycket. Men jag var så utbränd då, och tog hand om min man som fått en stroke.

politikerna måste ta tag i det här med alla som blir ensamma

”Känner mig sviken”

En väninna till Kerstin sa att ”man vet att man ska samla i ladorna till sämre tider”. Men nu känner både hon och Kerstin att det nästan straffar sig att ha gjort det.
– De som istället gjort av med allt och inte äger något, de får bostadstillägg. Jag känner mig sviken, det är orättvist att vi kvinnor hamnat så lågt för att vi tagit hand om barnen och jobbat deltid. Det är ju heller ingen gåva man får, det här med pensionen, jag jobbade själv med löner och det var ju höga sociala avgifter som betalades in varje månad.

Får väl sälja torpet

Idag har Kerstin 4250 kr i inkomstpension, 4217 kr i tilläggspension, 571 kr i garantipension och 158 kr i premiepension, allting före skatt. Hon har också en efterlevandepension från SPV efter sin man på knappt 1500 per månad, och en tjänstepension på cirka 1300 per månad, båda dessa också före skatt. Netto får hon ut knappt 10 000 per månad.
– Att jag över huvud taget klarar mig beror på att jag även har några privata pensionsförsäkringar, det är egna sparpengar jag stoppat undan. De räcker bara två år till, vad som händer sen har jag igen aning om. Jag får väl sälja torpet.

Inget att hänga i julgran

Hon får 109 kr mer totalt efter årsskiftet, men skatten höjdes en aning så det slutar på en nettoskillnad på 91 kronor.
– De skröt så mycket om att det skulle bli lägre skatt och höjd pension, men det var inte så mycket att hänga i julgran. Utan min privata pensionsförsäkring skulle jag inte ha en chans att klara mig. Jag har en hyra på 6 000, det är knappt något kvar när jag betalat räkningarna.
– Jag får väl vara taktisk annars, och skänka torpet till mina söner, så att jag inte äger något på pappret.
– Jag vill inte vara en gnällig tant, men politikerna måste ta tag i det här med alla som blir ensamma, oftast är det ju vi kvinnor som blir det.

Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Lina Alriksson

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-03-19
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 2 / 2018. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas