Fler ska skyddas mot fattigdom
Nyheter | Valet 2018 | PENSIONERNA OCH VALET
Grafik: Frida Andersson Johansson

Fler ska skyddas mot fattigdom

Hundratusentals pensionärer riskerar relativ fattigdom. För många hjälper det inte ens att ha arbetat ett helt liv. Senioren har begärt besked om vilka åtgärder riksdagspartierna tänker vidta.

Jan Arleij
Publicerad 2018-03-20

Intervjuerna med Inger och Kerstin illustrerar läget för hundratusentals av landets pensionärer.
Inte minst när det gäller det så kallade respektavståndet – alltså avståndet i kronor för en pensionär med inkomstpension efter kanske 40-45 års lönearbete och en pensionär som inte har jobbat alls men vars garantipension och bostadstillägg kommer upp i näst intill samma nivå.

Många tvingas kämpa

Känslan av orättvisa sätter sig i folkdjupet. Risken att svaga grupper ställs mot varandra ökar. Dessutom vill politikerna att det ska ha lönat sig att arbeta – pensionssystemets legitimitet och funktion bygger på att människor verkligen tycker att det är så. Ändå duggar rapporterna tätt om hur stora grupper pensionärer i Sverige ramlar under strecket där man riskerar relativ fattigdom.
Faktum är att var sjätte pensionär i Sverige lever under EU:s gräns för risk för relativ fattigdom. Med samma mått riskerar var fjärde person som är över 75 år relativ fattigdom. Särskilt illa ser det ut för kvinnor. Nära var tredje kvinna som fyllt 75 har en inkomst under den relativa fattigdomsgränsen.

Utredning tillsattes

Det var när verkligheten och kritiken, inte minst från pensionärsorganisationer som SPF Seniorerna, blev för tuff som regeringen agerade. De nya signalerna kom i statsminister Stefan Löfvens (S) jultal den 17 december 2016: En utredning av grundskyddet skulle tillsättas med uppdraget att snarast möjligt förbättra garantipensionerna och bostadstillägget.
Löftet blev ”En trygg ekonomi, inte minst för de äldre kvinnor som jobbat deltid, varit hemma med barnen, eller vårdat sina sjuka föräldrar. Vi ska förbättra ekonomin för de pensionärer som har det tuffast. Den respekten ska vi visa för de som byggt landet.”

Så ser förslagen ut

Nu kommer den så kallade Grundskyddsutredningen med sina förslag. Flera förbättringar till 1 januari 2019 utlovas av de sex partier som ingår i Pensionsgruppen – S, MP, M, C, L och KD – och som ansvarar för utredningen:
• Garantipensionen utökas med ett behovsprövat tilläggsbelopp för de pensionärer som har det sämst ställt.
• Taket i bostadstillägget höjs.
• Men personer med garantipension ska samtidigt kunna förbättra sin ekonomi genom att jobba längre. Det ska alltså vara ekonomiskt bättre att ha arbetat jämfört med att ta del av grundskyddet.
• Äldreförsörjningsstödet ska förbättras.

Här kan du läsa mer om detaljerna i Grundskyddsutredningen

Jan Arleij
Publicerad 2018-03-20
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas