Redaktionen | Chefredaktören

När bot inte finns – I hela Europa

Kristina Adolfsson
Publicerad 2019-12-16

Under hela våren, sommaren och en bra bit in på hösten var en medicin jag tar dagligen slut på apoteken. Första gången jag skulle hämta ut var den slut på alla fysiska apotek, men fanns att beställa på ett av nätapoteken. Andra gången var den slut på alla fysiska apotek och på nätapoteken. Dock fanns den i en högre, men delbar, styrka på ett av nätapoteken. Vilket jag till slut kunde beställa hem efter mycket bök med att få ett nytt recept mitt i sommaren. För att inte hamna i samma situation på åtminstone ett tag tog jag ut samtliga doser och har klarat mig. Så här långt.

Andra gången var den slut på alla fysiska apotek och på nätapoteken.

Jag har inte varit ensam om detta problem. Långt därifrån. Just min medicin fanns inte att få tag på överhuvudtaget i England under flera månader, den har varit en bristvara i Finland och Frankrike och bristen har såklart lett till stora problem för många människor. Men min medicin är bara en av många mediciner det är svårt att få tag på – hela 700 i Sverige i år.
Det finns ingen myndighet som har ansvar för läkemedelsförsörjningen i Sverige. Inte sedan avregleringen 2009. Det ger en urusel trygghet för medborgarna. Läs mer här om en möjlig lösning på ett problem vi inte borde ha.

Det finns ingen myndighet som har ansvar för läkemedelsförsörjningen i Sverige.

För ganska många år sedan var jag med och tävlade i Jeopardy. Jag vann min första omgång och gick vidare till stormästarfinalen där jag kom tvåa – stöp på svenska drottningar – mot omslagspersonen på Senioren nr 9. Nu i december är hon återigen aktuell i tävlingssammanhang som mycket omtyckt deltagare i På Spåret. Så självklart hejar jag på Cecilia Hagen till final igen.

Saker ingen verkar säga längre

* Jag gillar julklappar. Jag tycker om att ge och jag tycker om att få. Och skulle gärna klämma ett julbord i veckan.

* Ingen morgon utan en trevligt prasslig morgontidning. Minst två timmars långläsning på helgerna.

* Jag orkar inte hänga med i och hålla reda på vilken serie som går på vilken av alla betalkanaler just nu.

Kristina Adolfsson
Publicerad 2019-12-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas