Redaktionen | Chefredaktören

Vikten av att orientera sig

Kristina Adolfsson
Publicerad 2019-05-16

En bekant med fyra barn bestämde sig tidigt för att samla familjens sportutövning i en enda aktivitet. Ett rationellt beslut sprunget ur tidsbrist – det gick inte att skjutsa fyra barn till fyra olika fritidsaktiviteter flera gånger i veckan – och ett behov av regelbunden motion utan dyr utrustning som alla i familjen kunde gilla kombinerat med frisk luft. Valet blev orientering.
Även efter att barnen blivit vuxna och föräldrarna seniorer har familjen fortsatt att orientera tillsammans. De åker runt på olika tävlingar i sitt landskap. Ibland tävlar de inte ens utan ställer upp som funktionärer där det behövs. I detta nummer av Senioren har vi träffat Peo Bengtsson, en av sportens verkliga eldsjälar, som förklarar varför orientering är speciellt bra för just seniorer.

Glöm inte att kryssa en senior.

I ett Europa där andelen äldre bara blir större finns det all anledning att intressera sig för det stundande EU-valet. Om inte Europas 100 miljoner 65-plussare får anständiga pensioner och den vård och omsorg de förtjänar kommer det att leda till ökade spänningar och protester. Läs mer på sidan 18 om varför detta EU-val är ett ödesval. Och glöm inte att kryssa en senior.

”Jag ska bara…” är den evige förhalaren Alfons Åbergs ständiga ursäkt för att förlänga ett lekprojekt eller mota pressande tidsrestriktioner. Ett uttryck som numera ligger väl förankrat i många svenskars vokabulär. Vi har träffat Alfons kreativa ”mamma” Gunilla Bergström för ett samtal om barnen Alfons, Boel och Pål. Och om kärleken som kom så oväntat och grymt rycktes bort.

Bok: Joseph Knox skriver maffiga noir-deckare satta i Manchester med en disharmonisk hjälte i rakt nedstigande led från Raymond Chandlers Philip Marlowe och James Ellroys Lloyd Hopkins. Sirener och Den leende mannen finns på svenska.

Spel: Min dotter och jag har fastnat för det behändiga spelet Mini-MIG Högskole-provet. Svenska ord och uttryck, även engelska, går bra. Men när det kommer till matten märks det att det var länge sedan jag kämpade med algebran – för då gissar jag bara.

Odla: Grävde ner en liten inomhuskrysantemum i rabatten för ett år sedan. I november var den plötsligt jättestor och blommade som en tok. Nu ser jag att den tagit ny fart igen. Vilket jag ser som ett bevis på att allt och alla förtjänar en chans till.

 

Kristina Adolfsson
Publicerad 2019-05-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas