Inkokt gös med pepparrotscrème
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Mat | Recept

Inkokt gös med pepparrotscrème

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-06-17

Förbered gärna rätten en eller ett par dagar före servering – då smakar den som bäst.

4 portioner
600 g färsk gösfilé utan skinn
1 liter vatten
1 msk salt
1 citron, saft
dillstjälkar

Pepparrotscrème

2 dl smetana
1–2 msk färskriven pepparrot
salt, svartpeppar
pressad citron

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Skär gösen i portionsbitar, alternativt koka in hela filén. Lägg dem i en ugnsform, något större än fisken så att lagen täcker.
  3. Koka vatten, salt, citronsaft och dillstjälkar i en kastrull.
  4. Häll lagen över gösen och tillaga i ugnen till en innertemperatur på 52 grader, cirka 10 minuter.
  5. Låt gösen svalna i lagen.
  6. Pepparrotscrème: Vispa smetanan tills den tjocknar och tillsätt pepparroten. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
  7. Servera med citronklyftor, ättiksgurka, dill och persilja.

Recept: Fredrik Eriksson

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-06-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas