4 portioner
2 schalottenlökar
300 g blomkål
2 morötter
rapsolja till stekning
6 dl grönsaksbuljong
5 dl vispgrädde
salt och nymalen vitpeppar
2 msk pressad citron
100 g spritärter eller gröna ärtor
1/2 dl hackad persilja
Gör så här:
- Skala och hacka schalottenlöken. Ansa blomkålen och bryt den i små buketter. Skala och skär morötterna i mindre bitar.
- Hetta upp olja i en kastrull på medelvärme. Stek schalottenlök, hälften av blomkålen och hälften av morötterna några minuter utan att de tar färg.
- Tillsätt grönsaksbuljong och vispgrädde och låt koka tills grönsakerna blivit mjuka.
- Mixa soppan slät och smaksätt med salt, vitpeppar och pressad citron.
- Häll tillbaka soppan i kastrullen, tillsätt resten av grönsakerna och koka tills de är nätt och jämnt genomkokta. Tillsätt spritärterna och strö över med persilja.
Recept: Fredrik Eriksson