Porter är en mörk variant av öl som långt ifrån alla är förtjusta i. Samtidigt är porter grunden i denna fantastiska maträtt där såsen blir så god att man vill dricka den rakt ur såssnipan.
4 portioner
1 kg fransyska
50 cl porter
0,5 dl kinesisk soja
1 msk worcestersås
1,5 dl outspädd svartvinbärssaft
10 svartpepparkorn
5 krossade enbär
1 msk timjan, torkad
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 köttbuljongtärningar (eller motsvarande mängd fond)
3 dl grädde
Gör så här:
1. Skiva löken och vitlöken och lägg i en gryta.
2. Tillsätt samtliga ingredienser förutom köttet och koka upp.
3. Lägg därefter i köttet och låt småkoka. Vänd på köttbiten efter cirka 30 minuter.
4. Tillaga tills köttets innertemperatur nått 70–75 grader, ungefär 1,5 timme.
5. Låt köttet kallna i grytan, minst 1 timme.
6. Sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt grädde och koka några minuter.
7. Skiva köttet tunt och häll över såsen. Servera gärna med potatis och vinbärsgelé.
Recept: Rikard Bitting
Ur boken A bite of Bitting (Isaberg förlag)
