Kokt torsk med äggsås
Prova stjärnkocken Stefan Ekengrens recept på klassiskern torsk med äggsås. Foto: Lennart Weibull
Mat | Recept | HUSMANSKOST

Kokt torsk med äggsås

Publicerad 2025-11-11

Kokt torsk med äggsås är en av stjärnkocken Stefan Ekengrens personliga favoriter bland husmansklassiskerna.

Som alltid – gör extra mycket sås, råder han. Den tar väldigt lätt slut innan torsken och potatisen är slut, och då är vi ute på minerad mark.


4 portioner


Torsk

500 g färsk torsk i portionsbitar (helst ryggbitar)

1 liter vatten

1/2 dl salt

2 msk dill

40 g smör

Äggsås

20 g smör

2,5 msk vetemjöl

2,5 dl vispgrädde

1,5 dl standardmjölk

1/2 citron, rivet skal

3 ägg, precis hårdkokta och grovtärnade

1/2 knippe kruspersilja, grovhackat

salt och nymald vitpeppar

Gör så här:

1. Vispa vatten och salt tills saltet löses upp.

2. Lägg i torsk och dill, låt rimma 10 min. Ta upp torsken och skölj hastigt i kallt vatten för att stanna av rimningsprocessen.

3. Lägg torsken i en ugnsfast form, klicka över smöret. Häll i vatten så att botten precis täcks. Täck med aluminiumfolie.

4. Baka mitt i ugnen på 200 grader ca 15 min, beroende på hur tjock fisken är. Har du en termometer kör du tills fisken är 48 grader i mitten.

5. Äggsås: Smält smöret och rör ner mjölet. Tillsätt grädde, mjölk och citronskal. Låt koka försiktigt några minuter.

6. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner ägg och persilja.

Recept: Stefan Ekengren

Foto: Lennart Weibull

Ur boken Husman (Natur & Kultur)

Receptet är hämtat ur Senioren nr 8 2025.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas