Stjärnkocken Stefan Ekengren har varma minnen av denna klassiska rätt. Han berättar: ”På juldagen under barndomens jular bjöd alltid min mormor på kålsoppa. Den är väldigt enkel, den här soppan, men en smak- och välgörarbomb utan motstycke.”
4 portioner
1/4 vitkålshuvud, i grova bitar
4 grönkålsblad, rivna
2 gula lökar, finskivade
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk kummin
2 dl vitt vin
2 dl hönsbuljong, färdigblandad
4 dl grönsaksfond, färdigblandad
50 g smör
1 kruka kruspersilja, plockad
rapsolja
salt
Frikadeller
200 g kalvkött, putsat från senor och fett
2 äggvitor
2 dl vispgrädde
1/2 citron, rivet skal
salt
1. Gör frikadellsmeten enligt receptet:
2. Ställ mixerskål och kniv i frysen före beredning. Mixa kött och salt helt slätt.
3. Tillsätt äggvitorna och mixa tills allt går ihop till en klump.
4 Häll i grädden under fortsatt mixande. Smaksätt med citron och eventuellt mer salt.
5. Forma små frikadeller, lägg på ett fat och låt stå i kylen när du gör soppan.
6. Fräs vitkål, lök och vitlök i olja några minuter. Tillsätt kummin och fortsätt fräsa 1 minut.
7. Tillsätt vinet och låt koka ihop till hälften. Tillsätt buljong och fond och låt koka 10 minuter.
8. Tillsätt frikadellerna och låt koka ytterligare 10 minuter. Låt grönkålen koka med de sista 5 minuterna.
9. Avsluta soppan med att röra i smör och persilja.
Recept: Stefan Ekengren
Foto: Lennart Weibull
Ur boken Husman (Natur & Kultur)
