Denna saffranskladdkaka är den absolut godaste jag vet, säger mästerkocken och kokboksförfattaren Catarina König.
Perfekt kladdig, perfekt söt, perfekt smak av saffran. Saltet är avgörande för att skapa den härliga balansen i kakan, så glöm inte en nypa salt.
8–10 bitar
150 g smör
100 g vit choklad
0,5 g malen saffran
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl special
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 nypa salt
Gör så här:
1 Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2 Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform som är 20 cm i diameter. Smöra och mjöla kanterna med vetemjöl och slå av överflödigt mjöl.
3 Smält smöret i en kastrull.
4 Hacka chokladen fint och vänd ned i det varma smöret. Ha i malen saffran och rör tills chokladen smält helt.
5 Blanda samman strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en skål och vänd sedan ned i smöret.
6 Knäck i äggen och rör snabbt ihop till en glansig smet. Tillsätt lite salt, rör om och häll smeten i springformen.
7 Grädda i ugnen 22–24 minuter. Känn lite ovanpå kakan med fingertopparna. Den ska vara kladdig men inte rinnig.
8 Ta ut kakan och låt den svalna till rumstemperatur.
Recept och bild är hämtade ur boken Jul med guldkant av Catarina König.
