Tvingar gamla sitta i blöta blöjor
Foto Colourbox
Nyheter | Omsorg | Vård | Caremaskandalen

Tvingar gamla sitta i blöta blöjor

Carema Care låter medvetet de boende sitta i nedkissade blöjor för att företaget ska spara pengar. Blöjorna ska utnyttjas "till sin fulla kapacitet."

Publicerad 2011-11-11

Det avslöjar Dagen Nyheter idag i sin granskning av omsorgsföretaget.
När en boende bara har kissat en gång i blöjan kan personalen säga åt hon eller henne att de får kissa lite mer, innan det är dags att byta.

– Vi får inte byta en blöja förrän den nått sin fulla kapacitet. Syftet är rätt och slätt att hålla nere förbrukningen och spara pengar, säger en anställd till DN.

På Carema håller man på med ett projekt där använda blöjor vägs för att man ska kunna beräkna hur ofta en boende måste få nya blöjor. Enligt Carema är detta för att alla ska få rätt typ av inkontinensskydd, men personalen menar att det är för att spara pengar.
Blöjor som inte är helt fulla ska inte bytas. Carema vill undvika onödiga blöjbyten.

– Vad är onödiga blöjbyten för typ av uttryck? Säg någon som vill gå runt med kiss i blöjan? säger en anställd till DN.

– Det är hemskt för de äldre men också för oss som måste tillbringa hela morgnarna med att väga pensionärernas använda blöjor. Det är inte värdigt.

Värdighet är något som ska värderas högt i äldreomsorgen. Sedan årsskiftet finns en nationell värdegrund som säger att äldre ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Lokalt ska kommuner ta fram värdighetsgarantier för att människor i behov av omsorg ska kunna räkna med en värdig tillvaro.

Från årsskiftet infördes en nationell värdegrund för äldreomsorgen som säger att äldreomsorgen ska vara inriktad så att äldre personer får leva värdiga liv och känna välbefinnande. Syftet med den nationella värdegrunden och med de lokala värdighetsgarantierna är att tydliggöra hur äldreomsorgen arbetar för att bland annat ge de äldre möjlighet till självbestämmande, delaktighet, hur den enskildes integritet värnas och får ett gott bemötande. Viktigt är också att de äldre känner välbefinnande.

 

Carema Care har svarat på kritiken: ”Kvalitetssäkring av inkontinenshjälpmedel innebär att varje enskild person får individuellt förskrivna inkontinenshjälpmedel som baseras på personens kroppsform, rörlighet och individuella behov och önskemål. Utprovningen av hjälpmedlen ska ske genom vägning av inkontinensskydden under två dygn.” skriver man i ett pressmeddelande.

– Metoden är en utveckling av omsorgen och definitivt inte en besparing då det är produkter av högre kvalitet och pris. Vägningen leder till att varje person får rätt hjälpmedel vid rätt tid på dygnet. Målet är att skyddet ska vara så bekvämt som möjligt för individen och ge möjlighet att hantera skyddet självständigt så långt det är går, säger Caremas kvalitetschef Lena Freiholtz i pressmeddelandet.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas