Missförhållanden ska få anmälas anonymt
Nyheter | Caremaskandalen
Foto Colourbox

Missförhållanden ska få anmälas anonymt

Vanvården vid Carema får nu hela regeringen på fötter. Bland annat säger nu justitieminister Beatrice Ask (M) att så kallade whistleblowers behöver ett bättre skydd i privat regi.

Publicerad 2011-11-14

Regeringen har under dagen tagit fem initiativ för att möta den massiva kritiken mot skandalbolaget Carema, och som hotar att slå hårt mot såväl regeringen som allmänhetens förtroende för privat vårdverksamhet i Sverige.

Äldreminister Maria Larsson (KD) tar två nya steg:

•    Regeringen kommer att ge i uppdrag till Socialstyrelsen att reda ut om det finns några skillnader i kvalitet mellan privat och offentlig omsorg, rapporterar TT.

•    Maria Larsson ska under dagen också träffa Socialstyrelsen, SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och Vårdföretagarna för att diskutera problemen i äldrevården.

 

Borgerlig stopplag

Finansminister Anders Borg vidtar också en ny åtgärd och hänvisar till en annan, redan påbörjad:

•    Skatteverket kommer att få i uppdrag att undersöka hur företag inom vård, skola och omsorg gör ränteavdrag. Verket ska också söka efter metoder för att göra sådana avdrag som man inte hittills inte känner till.

•    En stopplagstiftning är under utredning. Syftet är att hindra en typ av ränteavdrag som gör att riskkapitalbolag flyr undan att betala skatt till Sverige. En ny lag ska kunna träda i kraft 1 januari 2013, sa Anders Borg tidigare i dag på en pressträff.

 

Behöver skydd i privat regi

Dessutom säger justitieminister Beatrice Ask att regeringen nu ska utreda hur uppgiftslämnare som jobbar i privat regi kan få ett bättre skydd.
– Jag tycker att whistleblowers behöver ett bättre skydd i privat regi, säger justitieminister Beatrice Ask, enligt Dagens Nyheter.
Något svar på Socialdemokraternas invit till blocköverskridande överenskommelser för en bättre äldreomsorg har inte hörts från regeringen.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas