Annat

Att tänka på inför resan

Publicerad 2009-03-02

Att resa runt med egen bil på den tyska landsbygden är ungefär som att ta sig fram i Sverige. Med utförliga kartor hittar man lätt de lämpligaste vägarna.
Att tänka på för en svensk är att dubbdäck inte är tillåtet! Man får inte heller prata i mobiltelefonen när man sitter vid ratten (om man inte har handsfree). Och tyskarna håller generellt hårdare på trafikregler än svenskar. Så ett gott råd är att verkligen tillämpa högerregeln, att blinka i god tid vid kursändring och att absolut inte chansa och köra mot gult ljus.

Fri fart på Autobahn tycks snart vara ett minne blott. Fortfarande får man på vissa sträckor köra hur fort man vill, men rekommenderad högsta fart är 130 km/tim. I övrigt gäller högst 100 km/tim på landsväg utanför tätort och högst 50 km/tim inom tätort.

Nu införs också miljözoner, så kallade Umweltzonen, i flera tyska städer. För att få köra bil i dessa städers miljözoner måste bilen vara försedd med en miljödekal på vindrutan. För den som ertappas med att köra utan dekal är bötesbeloppet 40 Euro, dvs ungefär 390 kr. Bland städer som redan infört miljözoner är Berlin, Hannover, Köln, Stuttgart och München. Flera städer står på tur. 
Miljödekal kan köpas av Dekra i Sverige (www.dekra.se). Pris 150 kr.

Text: Sven-Eric Bergström

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas