Åsikter

Pensionärer förlorare, inte vinnare

Publicerad 2010-09-23

Men inte bara nästa år utan så länge förlusten finns kvar. Och inte bara för oss som nu är pensionärer, utan för alla som kommer att vara pensionärer eller yrkesverksamma under perioden 2010 –2035. Det rör sig om hundratals miljarder kronor. Pensionssystemet gick enligt de ansvariga myndigheterna back med 422 miljarder under åren 2007 – 2009, i genomsnitt 140 miljarder per år.

Och förlusten kommer att öka ännu mer under perioden 2010 – 2035, eftersom anledningen till underfinansieringen, att avgifterna till systemet inte räcker till, när andelen äldre i befolkningen kommer att fortsätta att öka. Politikerna har inte rättat sig efter varningen av försäkringskassan redan för två och ett halvt år sedan, att pensionsåldern måste följa ökningen av medellivslängden, annars måste avgifterna ökas.

Förbundet har inte fått några positiva svar från partierna, om de kommer att rätta till felen i pensionssystemet eller inte. I den avslutande tv-debatten nämndes inte ens pensionerna. Förbundet har helt avstått från åtgärder som enligt all erfarenhet har stor framgång, massiva demonstationer i Stockholm och i andra orter.

När Skattebetalarna demonstrerade mot fastighetsskatten och näringslivet mot löntagarfonderna, var det många tusen som ställde upp. Om sådana jättedemonstrationer hade anordnats, skulle pensionärerna ha fått visa, att de inte accepterar den orättvisa behandling som de som har makten utsätter dem för.

De fem pensionärsorganisationerna har inte samverkat för att ta till vara att de representerar en fjärdedel av valmanskåren och de därigenom har en oerhörd kraft.
 
Ingvar Fridell, Danderyd    Göte Nilsson, Björkvik

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas