Vad hände med bra service och goodwill?
Illustration: Getty Images
Tankar om ... | läsartext

Vad hände med bra service och goodwill?

Vart tog bra service och goodwill vägen? Det frågar sig 40-talisten Christina som skrev ett brev till Senioren om det. Många känner nog igen sig i hennes beskrivning.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-09-01

Vad är service?

Det började i december 2021 då vi bokade tåg till och från Skövde för att delta i en begravning. Vi skulle gå på tåget i Bålsta och fann att våra platser var upptagna. Vi fick argumentera en del för att komma åt dem. På hemvägen var det samma sak och vi fick tala om att vi hade de båda fönsterplatserna. En man som satt på ytterplatsen med sitt bagage på fönsterplatsen flyttade sig, men en kvinna hävdade att fönsterplatsen var hennes. När tågvärden kom så gav hon sig. När jag så satte mig på min plats var den alldeles blöt då mannen hade haft sina väskor där, som troligen stått i snön.

Våren 2022 gick vår tvättmaskin sönder och vi kontaktade Electrolux för hjälp. Efter några veckor kom en tekniker som konstaterade att det inte gick att reparera. Det hade jag sagt tidigare. Beställde då en ganska dyr ny tvättmaskin från AEG som installerades av transportören. Det visade sig att den nya maskinen inte tömmer tvättmedelsfacket och fick då rådet att byta tvättmedel och att jag skulle vänja mig vid det. Två tekniker var här och sade samma sak. Har nu bytt tvättmedel, som är mycket dyrare än det jag hade förut. Har aldrig varit med om detta trots att vi köpte vår första tvättmaskin 1968 och har haft några stycken under åren.

Samma vår skulle jag köpa en ny Ipad och gick då till Elgiganten, där vi fick snar hjälp med vårt köp. Säljaren erbjöd ett bättre pris om vi kunde tänka oss att byta mobiloperatör i våra telefoner. Det lät ju väldigt bra så vi nappade på bytet, som skulle äga rum i juni. Vi skulle inte göra något utan bara vänta på att de skulle höra av sig. Plötsligt fick vi fakturor både från vår dåvarande operatör och från den nye operatören. Kontaktade säljaren på Elgiganten, som tyckte att hela affären var vårt fel. Han hade inte heller i god tid sagt upp vårt gamla abonnemang som han lovade. Detta innebar en merkostnad för oss på cirka 500 kronor.

Till min 80-årsdag fann jag en klänning som skulle passa. Företaget Nilsson lät ju svenskt och pålitligt. Fick dock veta att klänningen inte var i bomull som angavs i annonsen, utan nylon. Absolut inte lämpligt på sommaren. Jag hade dock, mot mina principer betalat i förskott. Klänningen kom och jag letade efter en returadress, som gick till Kina. Skickade då tillbaka den till avsändaradressen. 500 kronor bort igen.

Kontaktade Telia i förra veckan för att fråga om vårt Cmore-abonnemang. Fick då veta att vår digitalbox var för gammal och Telia skulle skicka en ny. Två gånger frågade jag om den var inspelningsbar, men när den kom nästa dag, så var den inte inspelningsbar. Har nu jobbat med detta sedan den 21 augusti och har ännu inte fått hjälp. Ringde idag och påpekade att inget hänt och fick då veta att ärendet ”fastnat” på vägen.

Vart tog goodwill och bra service vägen? För oss 40-talister var detta en hederssak. Har själv jobbat med försäljning och då var kunden en viktig del i processen och man fick verkligen jobba för att behålla företagets goda rykte.

Förmodar att fler har upplevt samma fenomen som jag när det gäller servicenivån idag. Och inte nog med att man ska vänta länge på att få kontakt med företagen utan man ska tycka till om dem efter samtalet också…

Christina – en som undrar

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-09-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas