Tyck! | Rolf Sturup

Det är vårt arbete som har betalat

Vi har betalat höga skatter under vår yrkesverksamma tid, är det därför unga politiker tycker att vi ska fortsätta betala hög skatt, frågar sig skribenten.

Publicerad 2015-01-16

I veckan såg jag en intervju i Rapport med en kvinna som började arbeta vid 16 års ålder och nu slutat vid 67 år. Hon fick ut ca 9.600 kr efter skatt i pension och var mycket besviken. Självklart! Litet senare följde en kort debatt mellan partiledarna för S och M. S hade i sin budget med en liten sänkning av pensionärernas straffskatt. M-ledaren sa eftertryckligt att M satsar på dom som jobbar och inte på dom som inte jobbar (längre). TACK för den sparken!
Om dagen unga politiker såg sig om skulle dom upptäcka industrier, företag, lantbruk, skolor, sjukhus, vägar, städer etc. Hur har allt detta kommit till? För vilka behöver man förklara att arbetslinjen är viktig? Hur var arbetsvillkoren och hur såg arbetsplatserna ut förr? Har man rätt att lämna arbetslivet efter 50 år som kvinnan ovan, utan att straffbeskattas? Har man något val? Pensionen har man själv betalat och avstått lön för.

Livet består av flera spännande skeden. När arbetsmarknaden stängs, så får man lyfta sin inarbetade pension och i den mån hälsan tillåter gå vidare i livet. Det finns ex på hur många vägar som helst. Tyvärr ser man aningslösa rubriker som ”Hon har fyllt 65 men tänker inte bli någon pensionär”. Men var är en Pensionär? Är det något fult eller finns det något människovärde i livserfarenhet. Skall man som en god medborgare endast arbeta länge, konsumera mycket och därefter dö tidigt. Är detta inte en torftig syn på livet, kära politiker?

Politiska utredningar visar att antalet äldre ökar och utgör ett problem. För vem? Räknenisse på finansdepartementet? När man kommer till sista posten i statsbudgeten=avskaffa pensionärsskatten, så är pengarna slut. Tänk om man i nästa års budget började men den posten, då pengar fortfarande finns.
Avslutningsvis. På M:s senaste stämma talade den nya M-ledaren om Astrid Lindgren, de höga skatterna då och Pomporipossa. Det var vi som betalade dessa höga skatter som lade grunden till mycket i dagens välvärd. Det är väl därför hon tycker att vi ska fortsätta att betala extra höga skatter, även som pensionär.

Rolf Sturup

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas