Tyck!

Förnedrande att hamna på äldreboende

Publicerad 2010-06-10

Personalen hinner inte – de är ju underbemannade och måste utföra de absolut nödvändiga sysslorna och då blir det inte någon tid för samtal i en fem-tio minuter då man kan se varandra i ögonen och kontrollera att personen ifråga förstår vad man säger.
 
Det har gått galghumor i äldrefrågor på senare tid – det är så kränkande att se hur äldre bara glöms bort i hanteringen – ingen bryr sig egentligen. Därför var det så befriande att läsa om Björn Westins upplevelser – tänk att få ha gåvan att kunna fortsätta uttrycka sig trots att han drabbats av stor blodpropp i benet. Jag hoppas innerligt att hans rapport kommer att få många politiker och tjänstemän att skämmas, jag tror faktiskt att många i oförstånd tror att det är självspelande pianon de har att göra med, inga levande människor av kött och blod som har önskemål och förhoppningar trots att de uppnått hög ålder.
 
Maten – tyvärr även i Skåne – är inte kul – det är ju verkligen något som skulle kunna höja ribban i tillvaron för många, något man ser fram emot. Sodexo sköter kosten där Mor bor och Ni skulle inte tro hur den upplevs av många. Många maträtter har de flesta äldre aldrig ens hört talas om – det är som klippt ur modern barnbespisning utan någon charm.
 
PS. Beskrivningen av Profilboende i Solna är ju nästan en fars – det är inga ungdomar det handlar om – äldre och sjuka som i dagsläget får plats i nåder på ett boende som har passerat möjligheten att idka dessa hobbies, men att ha liknande referensramar från livet är mycket viktigt att ta hänsyn till. Idag blandar man ju olika kategorier av personer i en salig röra och ingen har egentligen något gemensamt med den andre. Jämför gärna Höstsol i Stockholm för bl a f d aktiva skådespelare.
 
Angela Husberg i Göteborg

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas