(L) ”Ge äldre fler boendealternativ”
Tyck! | Liberalerna Stockholm
Foto: Jörgen Flemming / Colourbox

(L) ”Ge äldre fler boendealternativ”

Man ska inte behöva känna oro för att inte få flytta till ett bra boende i tid, skriver Liberalerna i Stockholm. Partiet vill erbjuda plats åt alla över 85.

Publicerad 2016-01-18

SVT rapporterar i en brett upplagd granskning om att allt färre äldre får plats på ett äldreboende. Sedan år 2000 har 32 000 platser försvunnit från Sveriges äldreboenden.

Vi liberaler tycker att den här utvecklingen är väldigt olycklig. Äldres möjlighet att få ett bra boende, med självbestämmande och livskvalitet, ska inte försämras bara för att man blir gammal. Många äldre vill och kan bo kvar i sitt ordinära boende, och ska naturligtvis få möjlighet till det. Men de äldre som måste flytta ska få komma till bra alternativ.

Avslag trots lediga platser

Till skillnad från många andra kommuner har Stockholms stad bevarat servicehusen som en mellanform mellan det ordinära boendet och vård- och omsorgsboende. Det är precis den typ av boendeform som det verkligen behövs mer av i Sverige. Tyvärr lider servicehusen av en situation som närmast måste beskrivas som något bisarr. 43 procent av de sökande till servicehusen fick 2013 avslag på sin ansökning, enligt siffror från Stockholms stads äldreförvaltning. Samtidigt står 14 procent av servicehusplatserna tomma. Hur kommer det sig?

Svaret är att biståndsbedömningen har varit för snäv. På för många håll i Stockholm har stadsdelsnämnderna föredragit att äldre ska bo kvar i sitt vanliga boende med mer hemtjänst. Samtidigt blir de som ändå får plats på servicehus eller vård- och omsorgsboende allt äldre och allt sjukare.

Låt alla över 85 få plats

Det måste till en förändring. Liberalernas förslag är enkelt: låt alla över 85 år som så vill få komma till servicehus! Naturligtvis ska den som är yngre och har behov av servicehus också få plats.

Jag vill vara uppriktig och säga att en sådan satsning naturligtvis inte är gratis – även om man tar i beaktande de vinster som kommer med ett friskare åldrande, inga tomgångshyror och enklare biståndsbedömning. Vi tror dock att det är fullt möjligt att finansiera en sådan reform om man prioriterar välfärdens kärnverksamhet och hushållar med skattepengarna.

Man ska inte behöva vara rädd för att bli gammal. Man ska inte behöva känna oro för att inte få flytta till ett bra boende i tid. Det är en grundläggande trygghets- och frihetsfråga. Det är dags att vända utvecklingen och låta de äldre få fler, inte färre, boendealternativ!

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare, Liberalerna Stockholms stad
Ann-Katrin Åslund (L), ledamot och gruppledare äldrenämnden, Stockholms stad

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas