Personligt | Vård | Gudrun Wijk

Vårdkrisen som drabbar oss äldre är politikernas fel

Gamla och äldre får inte den vård de behöver utan blir hemskickade trots att de borde stannat på sjukhuset. Vi har hört många larmrapporter om den svenska sjukvården sista veckorna.

Publicerad 2013-03-07

Thomas Flodin ordförande i Stockholm läkarförening menar att den ohållbara situationen i Stockholm är en följd av flera års försummelser.
– Bristen på vårdplatser är något som varit känt under en längre tid, men som man valt att inte göra något åt. Nu har vi nått en gräns som inte bör passeras.

Vården på andra håll i Sverige är på många håll lika dålig. Stefan Branth, överläkare i Enköping, sa i morgonsoffan i TV1 den 5:e mars att han och även många sjuksköterskor nu har  sagt upp sig. De står inte ut att se den dåliga vården längre, med ständig stress och ständiga misstag. Det är ett glapp mellan politikerna, ledningen och de som jobbar i verkligheten.  Gamla och äldre multisjuka får inte den vård de behöver utan blir ofta hemskickade trots att de egentligen borde ha stannat. De ansvariga lyssnar inte säger han, svaren är bara ”floskler”.

Prioriteringar har alltid gjorts i vården, men ofta i det fördolda. De val som görs har betydelse för oss alla. Investeringar som görs, till exempel byggandet av Nya Karolinska Sjukhuset, snarare minskar en ökar antalet vårdplatser.
– Man skulle behöva se över sina prioriteringar, det kanske finns behov som skulle kunna stå tillbaka, säger Thomas Flodin.

Gudrun Wijk

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas