Kalahariöknen
Blogg

Kalahariöknen

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-10-22

Vi får tre dagar i ett torrt och sönderbränt Kalahari. Känns speciellt att få köra i egen bil i öknen. Det är varmt, riktigt varmt. Upp till 42 grader mitt på dagen. Stekhett, men bilens luftkonditionering klarar som väl är av att hålla stånd. Vi får höra att temperaturen går upp till 54 grader under årets 6 varmaste veckor.

Rådjur
Fläckig hyena

Det är en udda djurvärld vi bjuds. Vi slås av att alla djur till viss del tagit öknens färger. Lejon med svart man är ett exempel. Det är ofta svårt att se djuren. Men i och med att det är torrt, knastertorrt, så tar djuren sig till vattenhålen. En morgon ser vi på första parkett en jakt där två lejon jagar och lägger ner en gemsbok (typ stort rådjur). Känns som vi vill rycka in och rädda gemsboken från lejonen. Något vi naturligtvis inte kan göra.

Kortsvansad örn, ”short-tailed eagle”
Den grymma vardagen i djurens värld
Markekorre, ”ground squirrel”

Sista dagen innan vi ska iväg upptäcker jag att kofångaren lossnat i tre av dess fyra fästpunkter. Konstaterar snabbt att det inte kommer gå att fästa kofångaren igen. Femtiofem mil på Kalahariöknens tvättbrädesvägar har definitivt gjort slut på kofångarens alla fästpunkter. Det blev dödsstöten.

Kofångaren får en ny lycklig ägare. En av parkvakterna blir överlycklig och berättar att han ska svetsa fast den på sin bil redan ikväll.

Lejon. Lite svartare i färgen än de vi är vana att se bilder av
Sven Gruvstad
Publicerad 2019-10-22
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas