Snart dags att packa
Blogg

Snart dags att packa

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-09-07

Biljetter är inköpta, bilen står och väntar. Trots ”startklar” bil med utrustning är det en del som fixats de sista veckorna och en del som återstår att fixas. Kanske lite överambitiöst. Kommer ihåg min långresa till Latinamerika 1976. Jag packade en mindre ryggsäck några dagar innan resan och allt löste sig på vägen. Skillnaderna är två. Nu reser jag med bil och jag har några år till på nacken. Med åldern blir det onekligen mer planerande. Man vill att allt ska bli rätt och så har flexibiliteten minskat. Jag är inte lika benägen att ta de bakslag som dyker upp när jag inte förberett tillräckligt.

Ja och bilen är inte riktigt startklar. Den åker in på mindre service när vi är på plats. Bokat till måndag morgon 23/9. A/c-filter måste bytas och kofångaren svetsas fast. Sen vill jag dubbelchecka en del som gjordes i Indien. I New Delhi gjordes en stor service, bland annat byttes bromsoljan. 400 mil senare slutade bromsarna helt plötsligt, utan förvarning, att fungera. Det blev förstås panik innan jag med hand- och motorbroms fick stopp på bilen. Som tur var körde jag långsamt och det var inte mycket trafik. Vågar inte tänka tanken på hur det kunde gått, puh. Bromsoljan hade läckt ut. Någon hade inte dragit åt skruvana tillräckligt i New Delhi, eller???? Skruvar och muttrar måste kollas upp innan avfart från Johannesburg.

Ett axplock av aktiviteterna:

 • Växla till USD, ”cash is king”.
 • Vaccineringar; rabies, kolera, meninguiti och polio. Trodde polio var klart för alltid. Men nej, det är nya regler som gäller. Däremot behöver gula febern inte tas igen efter 10 år. Den varar nu för evigt. Har fått detta inskrivet i gula boken, om i fall att.
 • GPS-biten är svår. Vad ska laddas och vad ska köpas. Gäller att inte köra vilse på vägarna eller i nationalparkerna.
 • Afrika handlar om djur som inte alltid står uppställda och väntar på att ses eller fotograferas. Riktig zoom och kikare behövs. Har hittat bra begagnade grejer.
 • Impregnerat myggnät har köpts in.
 • Potatisskalare : ). Ett måste. Så bra till alla möjliga och omöjliga frukter och grönsaker.
 • Medicinförrådet har aktualiserats. Bland annat har jag köpt 180 malariatabletter och fått oanvända sprutor av min snälla husläkare.
 • Inköp av gula säkerhetsvästar och röd- och vit reflextape. Krävs i Zambia.
 • Plastpåseförbudet i Tanzania och Rwanda är ju kanon. Stora böter om man försöker ta med sig plastpåsar in i landet. Men för en ”plastpåse-resenär” innebär det att jag nu får spara undan mina plastpåsar och köpa in mig på lite tjockare ”plastförvarings-bagar”.
 • Spezzata, Liquirizia da Amarelli. De där koncentrerade italienska så ljuvliga lakritsbitarna. Bra, så bra, när man koncentrerat letar efter vägen eller spanar efter självmords-hundar. Men bara tre om dagen annars blir det för många toalettbesök.
 • Tolv uppblåsbara riktigt bra fotbollar är inköpta. Hoppas jag hittar mottagare till dessa under resan. Fick dem till inköpspris och pumpen skänktes av en snäll säljare på en större sportkedja i Malmö. Tack snälla.
 • Pennor och papper tar jag också med för utdelning under vägen. Mitt gamla förråd av svenska mynt kommer också med. Det är så ofta man möts av barn som vill ha mynt från ens hemland.
 • Nya klistermärken med namn på mina medresenärer att klistras på bilen har nu kommit. Hur barnslig får man egentligen bli?

Ja och alla andra bestyr………………………….

Bollar och pennor som gåvor någonstans på färden
Sven Gruvstad
Publicerad 2019-09-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas