Zululand
Blogg

Zululand

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-10-08

Efter två dagar lämnar vi nationalparken Hluhluwe och kör till Eshowe. Det är varmt, riktigt varmt. Tur att luftkonditioneringen i bilen fungerar bra. För två dagar sedan var det 11 grader på morgonen. Idag når temperaturen upp till 39 grader.

Eshowe är centralort och hjärtat i Zululand. Här bodde fyra zulukungar. Den mest kända var Shaka. Det var här engelsmännen besegrade de tappra zulukrigarna på slutet av 1800-talet och byggde Nongqayifortet. Zulukrigaren som ledde upproret blev avrättad och huvudet skickades till London som bevis på att “ordningen var återställd”. Vi besöker Nongqyifortet som strategiskt ligger högst upp på en liten kulle i Eshowe. Vi äter lunch på “Adams Outpost” en trevlig restaurang vid fortet. Det känns ofelbart som att vi är i en amerikansk sydstat långt från civilisationen. Färgade människor, trähus, tät vegetation, varmt, varmt.

Nongqayifortet

Vi stannar två nätter på ett gammalt kolonial-hotell från 1902, “The George Hotel”. Gamla knarriga, trägolv, stora rum, bibliotek, mycket tavlor och foton från kolonialtiden hänger på väggarna. Det finns något att titta på i varje hörn. Hotellet känns genuint trevligt med rustik tradition. Hotellägaren Richard Chennells ägnar sig åt att brygga öl. Han bjuder oss på en zulu-öl. Den smakar riktigt gott. Zulu-ölet blev mycket populärt i självaste öl-landet England under fotbolls-VM i Sydafrika. Richards lilla hemmabryggeri har på 20 år gått från just hemmabryggeri till bryggning i stora kvantiteter i Sydafrika, England och med snar lansering i Belgien.

Receptionen på ”The George Hotel”

 

Hotellägaren Richard Chennells bjuder på Zulu-öl

 

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-10-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas