Berättelserna gör oss upphetsade
Foto: Colourbox
Relationer | Malena Ivarsson svarar

Berättelserna gör oss upphetsade

En läsare tipsar om att man kan ha ett givande sexliv, även med sviktande potens.

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-10-22

Jag läser ibland din spalt och vad som gör mig rätt ledsen är att många har så stora problem. Nu pratar jag om par där sexlivet av olika skäl falnat på grund av att mannen inte längre är potent.
Vad de inte vet, för att de kanske inte har prövat, är att många män kan få utlösning utan att ha fullt stånd. Så är det med mig. Sedan jag fick diabetes har jag nästan aldrig stånd trots mitt blå piller. Som i alla fall gör att det känns lite ”tyngre” nertill. Kåtheten rinner till lite grand och med lite upphetsande prat från kvinnan min, så hoppar det iväg.

många män kan få utlösning utan att ha fullt stånd

Jag säger: ”Berätta något!” och så berättar hon om något litet äventyr hon haft innan mig eller hittar på något. Till exempel att det finns en kvinna till i sängen. Hur hon ser ut och vad de gör med mig och varandra. Roligt och upphetsande och så skrattar vi högt efteråt. Hon tycker att jag är tokig med mitt sätt att vara. Hennes ”Toker”, som hon säger, när jag om natten messar henne och berättar hur mycket jag tycker om henne och vad jag fantiserar om.
Allt sitter ju i huvudet. Vad man än önskar sig eller längtar efter. Jag sätter för det mesta själv gränserna för vad som är möjligt. Inte minst i sängen.

Tack för det du bidrar med

Malena Svarar: Tack själv för ditt inspirerande inlägg. Det får mig att tänka på en avhandling av forskaren Linn Sandberg där hon undersökte mäns sexualitet med utgångspunkt i deras egna erfarenheter av samlivet på äldre dar. Studien visade precis som du säger att män som har en vidare syn på sex, som något mer än samlag, inte upplever erektionssvikt som ett stort problem.
Särskilt viktigt var det enligt männen att släppa på sina vanliga roller och leka med nya identiteter. Inställningen skulle kunna sammanfattas med orden: ”Det är inte hur man har det utan hur man tar det.”

de har haft sina bästa sexuella erfarenheter efter att partnern fått erektionsproblem

Forskning om äldre kvinnor visar att många till och med tycker att det kan vara positivt om mannen inte längre kan få stånd. Det öppnar upp för en bredare sexuell meny, som den du och din partner ger prov på. Att stimulera varandra med olika sexuella fantasier är en kungsväg till att bygga upp sexuell spänning. Och inte så få kvinnor menar att de haft sina bästa sexuella erfarenheter efter att partnern fått erektionsproblem. Olika krämpor behöver alltså inte innebära att sexlivet fasas ut. Och det bästa av allt: Hjärnan är förändringsbenägen och kan lära sig njuta av nya saker livet igenom.

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-10-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas