Möt morgonen med en promenad
Madelein Månsson. Foto: Kristian Pohl
Leva & uppleva

Möt morgonen med en promenad

Madelein Månsson
Publicerad 2020-06-11

För första gången sedan många år tillbaka är min agenda helt tom. Jag har blivit lugnare och fått tid att göra sånt jag tidigare inte hunnit med. Det har definitivt blivit tråkigare samtidigt som jag tvingas fundera på vad som är viktigt i mitt liv.

Hur gör man för att må bra i dessa Corona-tider? Mitt absolut bästa tips är det jag nämnt tidigare, men som tål att upprepas: Gå ut och gå! Helst tidigt. Väck kroppen. Om du kan, börja din promenad med att gå mot ljuset så att du får det i ansiktet
 och inte i ryggen! Helst inga solglasögon de första 20 minuterna. Gå så snabbt du kan. Pendla med armarna eller använd stavar.

Mina rutiner och mina dagliga hundpromenader, har hjälpt mig att inte tappa ”styrfarten”. För mig är det viktigt att vakna mjukt och fint med till exempel qigong/yoga, andningsövningar, rörlighetsträning och Tankar för dagen i P1, som jag enkelt laddar ner från appen SR Play.

Nyhetsinformationen har jag minimerat till DN-läsning på förmiddagen efter en lång, rask och lite svettig hundpromenad och frukost. Därefter går hela dagen utan Corona-info fram till Rapport kl 18.

Ring en medmänniska!

Telefonens ursprungliga användningsområde har jag nu återupptäckt. Jag ringer dagligen till alla möjliga och omöjliga medmänniskor utan att ha någon speciell anledning. Bara höra hur de har det. Mår du bra? Är allt ok?

Nattkissa (Nokturi)

Ett nytt åldersrelaterat fenomen i mitt 76-åriga liv. Nattkissning! Det finns till och med en seriös benämning på åkomman: Nokturi!

Problemet ökar med stigande ålder, både för män och kvinnor. Urinproduktionen har förändrats från att vi vid 30 årsåldern producerade dubbelt så mycket urin dagtid som nattid, till att vi som fyllt 65 producerar lika mycket urin dag som nattid.

Det betyder att vi 65-plussare producerar mer urin nattetid än då vi var yngre. Den totala urinmängden är ungefär densamma vid 30 som vid 65. Blåsans elasticitet minskar med åldern vilket också kan resultera i urinträngning på natten. Du glömmer väl inte dina dagliga knipövningar?

Mitt tips: Drick som vanligt ca 4 glas vatten om dagen. Testa att efter klockan 18 hoppa över vätskedrivande som öl, kaffe eller te. Blev din sömn bättre? Värt ett försök.

Madelein Månsson
Publicerad 2020-06-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas