Välj dina saker med omsorg
Vackra 30-talsvasen, formgiven av Svenskt Tenn-grundaren Estrid Ericson, avsedd för ekollon. 12 cm hög, tillverkas av Skrufs glasbruk. 240 kr, Svenskt Tenn.
Må bra | kropp & knopp

Välj dina saker med omsorg

Under vinjetten Kropp & Knopp skriver Linnéa Öst i Senioren om olika spaningar. Den här gången bland annat om närproducerat och hållbarhet.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-19

I höstas besökte jag inredningsmässan Formex i Stockholm. Trenderna var tydliga: nu är det färgstarkt, naturmaterial och närproducerat som gäller. I stället för ”säsongens kulör” hade många tänkt efter eget huvud. Eftertänksam och hållbar konsumtion ligger i tiden
Mamma dog när jag var fem år. För en tid sedan läste jag hennes bouppteckning från 1954. Två kastruller, en stekpanna, fem tekoppar med fat (Blå Eld från Rörstrand, dem minns jag). Det fanns inget överflöd, allt var köpt med eftertanke. Sedan började jag sakta men säkert rensa i mina skåp och vidarebefordra allt icke använt till barnen eller Frälsningsarmén.

Själv köper jag helst svenskt. Ibland kostar det mer men jag stödjer gärna inhemsk design och närproduktion. Jag vill också att tillverkningen sker med minimal miljöbelastning och inte behöver fraktas runt halva jorden. Mamma gjorde rätt som sparade av sin kontoristlön för att köpa 50-talets vackraste tekoppar, en i taget.

Ren och len

Pandemiåren var slitsamma på många sätt, inte minst för händerna. Vi har väl aldrig tvättat händerna så flitigt som då. När det gäller handtvål är det lätt att köpa svenskt tack vare vår stora inhemska skönhetsindustri. Valet mellan fast eller flytande är en smaksak, det viktiga är att tvålen har återfuktande egenskaper. Här är tre pålitliga rengörare som lämnar dina händer både rena och lena.

BUDGET. Löddrar härligt, torkar inte ut. Olivtvål från Gahns, 50 kr/100 g.
MELLAN. Ekologisk tvål från Mariestad. Rapsodine Flytande handtvål, 99 kr/250 ml.
LYX. Med härlig örtdoft. Liquid Soap Herbalist, Björk and Berries, 290 kr/400 ml.

Långlivat lin

Fiskbensvävd handduk i lin, Axlings, 50×70 cm, 259 kr.

Vill du ge bort en hållbar gåva, satsa på en slitstark kökshandduk i hellinne.
PS. Tipsa mottagaren om att avstå från sköljmedel. Det bryter ner linnefibern – och är inte bra för miljön.

Torsdagsfavorit

Pannkakslagg i gjutjärn, Lursta, 599 kr.

Så fint det här nätta pannkaksjärnet är! Tillverkningen sker i Västergötland och bakom det nystartade företaget ligger tre generationer gjuterikunskap. Eftersom pannkakorna blir lite mindre kan du unna dig dubbel portion!

Handens verk

Svensk Ull 3-trådigt, Järbo, 99 kr/100 g.

Det stickas som aldrig förr! Resultatet blir ett långlivat plagg. Järbo som tillverkat garn sedan 1890-talet spinner nu i Baltikum, men råvaran är svensk. Garnet Svensk Ull som lämpar sig både för stickning och virkning är naturligt gråmelerat. Det ger färgerna ett extra djup. Svensk Ull finns i 20 nyanser.

Köpställen

Svenskt Tenn 08-670 16 00 svenskttenn.se
Järbo 026-26 27 30 30 jarbo.se
Björk and Berries 026-21 51 51 bjorkandberries.com
Rapsodine 0501-39 91 54 rapsodine.se
Gahns/Lyko 0281-714 90 lyko.se
Lursta lursta.se
Axlings 0706-08 00 06 axlings.se

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas