”Hur ska jag göra för att min hund inte ska springa iväg”?
Ställ dina frågor till Charlotte Swanstein.
Relationer | hundar

”Hur ska jag göra för att min hund inte ska springa iväg”?

Svårt med hundmöten? Är din hund skällig? Nu kan du ställa frågor till hundpsykologen Charlotte Swanstein på Seniorens hemsida. Maila till hund@senioren.se

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-09-06

Hej!

Jag har en tibetansk terrier som är tio månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha honom lös. Jag ska snart ut till min stuga över helgen och vill då kunna ha honom lös utan han ska springa iväg, han lyssnar inte alls när jag ropar på honom, eller rättare sagt: han lyssnar inte alls. Jag undrar också hur man kan göra för att få honom rumsren, han är nämligen inte det ännu. Det är jättesvårt att veta, för han piper inte eller nåt när han vill gå ut, och jag kan ju inte springa efter honom hela tiden. Han gör inte sina behov lika ofta inne, det kan vara ungefär 3 gånger i veckan.

Hälsningar Ulla-Britt

Charlotte svarar:

Hej Ulla-Britt och tack för din fråga! Rumsrenhet, kontakt och hitinkallning är just sådant som måste vänjas/tränas in lekfullt från start mot högre krav allteftersom man växer som/med sin valp. Du har hittills missat att vara den ”morsa” man måste vara i början för att exempelvis få hunden att bara göra ifrån sig utomhus – då får man ha koll hela valpens vakna tid, i början.

Att komma på inkallning kräver lekfull träning från start som successivt kan ställas krav på. Dessutom är det ju så att det för hunden måste vara mer attraktivt att komma till dig än att fortsätta med det/åt det hållet hunden höll på med när du kallar. Du måste alltså alltid vara mer attraktiv för att få hunden att vilja komma till dig helt oavsett vad den ”hade i kikaren” när du kallade. Detta är ett långt arbete och med vissa raser än längre, men en del av hundägandet. För det tredje så är tibetansk terrier ingen hund man kommenderar på samma sätt som man exempelvis, kan tyckas sig kunna med många andra raser.

De österländska hundarna har ett egenvärde på ett annan sätt för sig själva, än många av våra andra hundraser har. Vissa hundraser bara älskar att vara oss till lags andra inte, det beror delvis på att alla hundraser bär på en arbetsbakgrund i sitt dna. Och med vetskap om vad de olika raserna har utfört för arbete åt/med oss människor får man fram en stark aha-upplevelse kring vad man kan vänta sig att behöva arbete med mer eller mindre med, med sin hund. Sedan är det så att man kan lära/lära av en hel del hos många av våra raser men inte allt man kanske önskar sig. Så det är nog bara att börja om och fundera kring hur du och din hund har det ihop, när det är som bäst och jobba kring detta. 

För ytterligare hjälp läs gärna mina böcker som finns att låna på biblioteken runt om i vårt land. Där får du fler idéer kring aktivering vilket ger kontakt som i sin tur skapar vad man kan kalla, lydnad. ”Välj rätt hund” är en bok som bland annat handlar om rasernas mentala behov, deras arbetsbakgrund och mentalitet. Att känna till vilken arbetsbakgrund ens hund har vid hundköp kan göra hela skillnaden. 

I denna bok står om tibetansk terrier, bland annat:

Arbetsbakgrund: Lantbruks & Gårdshund – diversearbetare på gård och ägor med uppgifter som att vakta, fösa boskap och fungera som drag- och lastdjur m.m.

Behov: Att få leva ett aktivt liv, att få regelbunden motion, att få röra sig fritt i skiftande terräng, att få leva ett socialt liv.

Mentalitet: Självständig, pigg, alert. mycket rörlig, reserverad mot främlingar, vaktar bra vid behov, arbetsglad.

Du kan också fråga hundpsykologen

Charlotte Swanstein är utbildad hundpsykolog och har skrivit tio hundböcker om allt från hur man väljer rätt hund till sorgen efter ett kärt husdjurs bortgång.

Hon har även haft artiklar i flera tidskrifter och pratat om hund i radio regelbundet och är dessutom medlem i SPF Seniorerna där hon sitter i styrelsen för Kärnan i Helsingborg.

Charlotte Swanstein kommer framöver att svara på frågor om allt som gäller hundar på Seniorens hemsida.

– Det är många som har hundar där ute som undrar över saker. Nu kan de ställa alla sina frågor till mig, säger Charlotte Swanstein.

Vill du också ställa frågor till Charlotte? Maila då till hund@senioren.se

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2023-09-06
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas