”Jag kan inte lämna min hund ensam ens en kort stund”
Ställ dina frågor till Charlotte Swanstein.
Relationer | hundar

”Jag kan inte lämna min hund ensam ens en kort stund”

Signaturen Regina har försökt med allt men hennes sjuåriga hund klarar ändå inte av att vara ensam utan att börja yla. Nu vänder hon sig till hundpsykologen Charlotte Swanstein för att få råd. Läs brevet och Charlottes svar nedan.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-12-19

Hej Charlotte Swanstein!

läste Dina rekommendationer men tyvärr är det inget som passar min hund.

Min hund, en hanne, 7 år, fantastisk tillgiven, glad, läraktig liten hund. Allt skulle vara toppen om jag kunde lämna honom ensam 2–3 timmar då och då.

Från början var det min dotters hund men knappt några månader sedan hon skaffade honom blev det jag som fick ta hand om honom. Jag kan inget göra utan att ta honom med mig och det inte alltid passar. Försökte med allt som gick att hitta om uppfostran, men det fungerar inte.

Han ylar så hemskt så jag kan inte ha honom ensam.

Du är min sista utväg och hopp att det kanske finns något metod att han skulle kunna acceptera att vara ensam.

Det gå inte att lära gamla hundar att sitta…….men kanske?

Med hälsningar

Regina

Hej Regina!

Klart man kan lära ”gamla hundar sitta” men det brukar vara mer problematiskt att få matte/husse att göra det som de får i läxa. Hunden har haft detta problem i sju år det är en väldigt lång tid som gör att insatsen kräver mycket arbete, tålamod och träning.

En hund på sju år är att jämföras med en människa på ungefär femtio år och betänk hur svårt det är att ändra sitt eget beteende, ger en fingervisning.

Hunden behöver rastas väl – det vill säga få komma ut på längre naturpromenader, dagligen. När så sker blir hunden delvis trött och har lättare att koppla av väl hemma igen.

  • Då kan man efter en stund gå ut om dörren, låsa och räkna till tio tyst för dig själv – om det är tyst, gå in igen.
  • Visar hunden stress och hoppar, säga bara Hej, inte något annat gå in ta av ytterkläderna. Om hunden ligger på ”sin plats/i soffan” när du kommer in gå fram och hälsa lugnt men innerligt.
  • På samma sätt gör du senare på dagen, ta på ytterkläder gå ut lås dörren, räkna till tio tyst för dig själv. Om det är tyst gå in igen, och upprepa ovan.
  • Om hunden inte är tyst när du är utanför dörren måste du vänta tills den sekund som det är en and paus/tyst och då gå in – i detta fall nonchalera hunden. Hälsa på den när den lugnat ner sig och är som vanligt.
  • På detta sätt måste du arbete varje dag – gå ifrån en kort sekvens, gå in igen när det är tyst, hälsa på hunden om den inte står vid dörren. När detta fungerar utöka successivt med längd – då t.ex till att du kan räkna till femtio och vissa dagar gör du denna övning fyra gånger andra dagar två o.sv.
  • Ha kontroll på dig själv så du uppvisar lugn när du går och så även när du kommer in. Att utöka tiden gör du när det fungerar och då kan du också lägga till ett namn på din handling/går ut genom dörren själv – så att hunden kan knyta an till detta – ”du får vänta” ”kommer snart” eller så.
  • Alla gånger ni skall gå ut tillsammans lägg ett namn på detta också – ”Skall vi gå ut!” t.ex.
  • Att utöka tiden mycket successivt är väsentligt, att träna oregelbundet är väsentligt, att rasta hunden väl är väsentligt.

Om du och din hund skall få ett fortsatt trevligt liv gäller det att den kan känna sig trygg en stund även om du inte är där. Ha lampor tända, sätt på radion – så känns det lite mer som när du är där. Servera gärna lite av hundens mat (om de är i torrfoderkulor) kan du gömma några på olika ställen, för hunden att söka och finna.

Tycker hunden det är kul/spännande gör även detta andra gånger på dagen – det är stimulerande för en hund att få söka och finna och lära sig nya saker – det tröttar också.

När du har påbörjat din träning och helt enkelt måste iväg och hunden inte kan följa med, arrangera med en trevlig granne/dottern att hunden får vara där under din bortavaro.

Det går inte att lämna hunden själv helt plötsligt innan du och hunden fått kläm på att detta är okey och ingen oro uppstår.

Är du väldigt duktig kan vi hoppas på att du kan äta en påsk-lunch med en väninna och veta att hunden mår bra ensam hemma. Så lång tid kommer detta att ta men är väl värt arbetet då du och din hund kanske har mer än sju år kvar till tillsammans. En ny familj till hunden kommer inte att slippa problemet så det är ingen lösning.

Önskar dig Lycka till!

Bästa hälsning

Charlotte

Hundpsykolog

Vill du också ställa frågor till Charlotte på Seniorens hemsida? Maila då till hund@senioren.se.

Läs också: ”Jag är så otroligt ledsen för dig och din pudel”

Läs också: ”Varför morrar vår snälla och kärleksfulla hund”?

Läs också: ”Har min tik börjat löpa”?

Läs också: ”Min hund växlar mellan fyra nivåer – vad ska jag göra”?

Läs också: ”Jag blir tokig på att vår hund alltid ska jaga katter”

Läs också: ”Vår hund visar tråkigt beteende sedan vi fick barn”

Läs också: Hundpsykologen: Hundar samtalar genom att skälla

Läs också: ”Hjälp – jag har svårt att klara av min hund”

Läs också: ”Hur ska jag göra för att min hund inte ska springa iväg”?

Läs också: ”Hur kan vi berömma vår hund”?

Läs också: ”Jag är rädd att mina hundar ska skada varandra”

Läs också: ”Hur får vi två tikar att fungera tillsammans”?

Läs också: ”Hur ska jag göra för att vår terrier ska sluta skälla”

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-12-19
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas