”Min hund växlar mellan fyra nivåer – vad ska jag göra”?
Ställ dina frågor till Charlotte Swanstein.
Relationer | hundar

”Min hund växlar mellan fyra nivåer – vad ska jag göra”?

Signaturen Yvonne har en bearded collie som växlar mellan fyra olika nivåer och har fått flera olika förslag på vad hon ska göra. Nu frågar hon hundpsykologen Charlotte Swanstein om råd. Läs brevet och Charlotte Swansteins svar nedan.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-17

Hejsan

Jag har en Bearded Collie, snart 4 år.

Han växlar mellan 4 olika nivåer.

Hej Yvonne och tack för din fråga.

Jag svarar in emellan dina stycken med kursiv stil, så det blir mer lättläst.

Från att vara en trevlig hemmahund till en reaktiv hund som vill jaga rådjur, katter, råttor allt som rör sig ibland även bilar, Jag brukar gå av vägen och sätta hundarna, ge dem godis men om bilen som kör förbi kör åt samma håll som vi går så ska han jaga denne när han inte får det vänder han sin frustation mot mig och hoppar upp och sliter tag i jacka, händer på mig.

Du skriver hundarna – plural, innebär det att du har flera hundar med på promenaderna, då är där ett problem. Flera hundar gör att du inte kan ha det fokus du behöver för att rätta till detta problem. Kan du tänka dig att gå med din Beardis ensam och vara träningsfokuserad – är det toppen.

Beteendet att ”jaga” allt som passerar är typiskt för vallhundar – som din hund tillhör – som är stressade. Stressad kan man vara av för lite och för sen social-/miljöträning, för lite mental aktivering och mycket annat.

Det innebär att det nu kommer att kosta dig mer energi och fokus för att få rätt på detta. När han vänder sig mot dig och ”förstör din jacka” handlar det också om stress fast den har gått mer ”i taket” så att säga.

Inget av beteendena är lustfyllda och hundpromenaden blir ofta ett bekymmer och en medvetenhet innan man ens kommit över tröskeln i hemmet, inträder. Det märker din hund, du har en omedveten anspänning – svårt att rätta sig själv men bra om du vet, så du har det med i verktygslådan.

Att ge godis kan vara bra men kan också bli fel om man belönar ett beteende man egentligen inte vill ha, utan som jag tolkar det, du belönar för att du för tillfället har styr på hundarna.

Kräv ögonkontakt av dem en och en, och från start belöna snabbt med en godbit. Godbiten och belöningen med ett ”Braa” innebär inte att hunden får ändra sig från sitt till stå – tänk på det.

Allteftersom hunden lär sig att vid denna övning – sitta still vid passager/vid väg osv. får jag kontakt och en godis av matte – så väntar du längre innan nästa godisgiva. Du skapar då mer förmåga för din hund att hålla sin fokus. 

Vid lilla minsta fel, han reser sig upp, skäller eller så – tar du bort kontakten dvs du tittar inte på honom på ett par sekunder. Sedan provar du igen och tänk på att ögonkontakt måste komma från hunden det är inget man kan lägga ett ”lydnadsord på” – så när han är i fokus på dig säga: Braaa och ge en godbit, ibland.

Vi vill att din hund skall börja förstå att stadga och kontakt leder till kontakt med belöning från matte. Detta kräver tålamod från dig – en fyraårig hund har mycket i sin ryggsäck som tar sin tid att ”placera om”.

När vi åker iväg till samhällen (har 3 olika som vi åker till för att socialisera honom) stänger han av allt som finns runt omkring honom. Det kan komma bilar, lastbilar, timmerbilar, motorcyklar, bussar. Han reagerar inte överhuvudtaget. Han bara går på trottoaren som om inget runt omkring honom finns. Vi har även satt oss på en bänk i en rondell med mycket störningar och han bara sitter och tittar, reagerar inte alls.

Ordspråket ”man ser inte skogen för alla träd” är vad som sker här. Det vill säga här är så mycket av rörelser så din Beardis har massor att fokusera på, det tar energi och det uppfattar du som att han stillar sig.

Här skall du ta tillfället i akt att träna det du har problem med hemmavid, där störningar är färre. Åk in till dina byar och träna din hund i stadga, koncentration, lydnad, olika sökuppdrag och så. När det ger resultat använd dessa på din ordinarie promenad och jobba så att träningen blir stabilare och därmed svårare men också roligare. Tänk att du är på träningspromenad och inte bara rastning/sköta sina behov- promenad.

Din hund kommer att göra av med mycket energi på att tänka och försöka förstå vad du menar. Att träna just när ett problem uppstår går sällan bra men att förutse och träna in nyttiga/kul saker som kan användas just vid problematiska tillfällen är jättekul och bra.

Alla mina hundar har kunnat och utfört RELAX som innebär helt stilla, sittande, liggande eller stående och vid det sist nämnda får man inte röra på huvudet ens, himla praktisk inlärning som tar tid men ger mer.

Om du läser mina böcker finns ett viktigt kapitel om FRIORD som gör hela skillnaden för hunden att förstå när ett ord/moment börjar och när det avslutas.

Det finns flera böcker som ger tips på träning som ofta kallas hjärngympa och inte ger ett specifikt moment som lydnad i sig är utan annat utförande – det blir lydnad genom fokus av detta. Sök på bibliotek/näthandeln. Din hund måste får lära sig massa olika kul och nyttiga ord som den kan fokusera på – på så sätt får man en fårvallande arbetslös hund att vara mer tillfreds.

Jag har försökt ställa ut honom på utställning några få gånger. Han backar (men flyr ej) när domaren kommer fram och vill inte att denne tar i honom. Håller jag i honom så kan domaren undersöka honom. Men även om kroppen är excellent så blir det bara very god då han ej är tillgänglig i ringen.

Här behöver du träna med olika bekanta och belöna att andra får vara när och känna över honom, gärna utomhus.

Börja med små träningsstunder och få delar av kroppen som ”undersöks” av medhjälparen till att fler delar kan godkännas bli inspekterad av hunden. När detta går som en dans börja då att lägga till ett ord t.ex. INSPEKTION precis innan och under tiden som träningen pågår. Belöna rikligt med Braa från dig under tiden och direkt efteråt t.ex med flera godisar gömda i träd, på marken som han får söka upp.

Jag har fått flera olika förslag från människor på vad jag skall göra med honom. En del tycker att jag skall kastrera honom En del tycker att jag skall göra en smärtutredning på honom. En del säger att jag skall avvakta och att han växer till sig.  En del säger besök en psykolog.

Det är därför jag nu skriver min historia om min älskade lilla kille till dig. Kanske kan du ge mig ett råd.

Tack för att du söker råd och hos utbildad – det gör både mig och hunden glad. Att kastrera din hund leder inte till förbättring. Hanhundar blir ofta en annan individ, trista och lite loja och inte sällan ändrar pälsen struktur (till det sämre) och din glädje över utställning är ju över – man bedömer inte könsstympade hundar – det tar bort hela poängen med utställning som sådan.

Bästa hälsning i hopp om nytt kul hundägande med en härlig aktiv vallhund

Charlotte

Hundpsykolog

Vill du också ställa frågor till Charlotte på Seniorens hemsida? Maila då till hund@senioren.se.

Läs också: ”Jag blir tokig på att vår hund alltid ska jaga katter”

Läs också: ”Vår hund visar tråkigt beteende sedan vi fick barn”

Läs också: Hundpsykologen: Hundar samtalar genom att skälla

Läs också: ”Hjälp – jag har svårt att klara av min hund”

Läs också: ”Hur ska jag göra för att min hund inte ska springa iväg”?

Läs också: ”Hur kan vi berömma vår hund”?

Läs också: ”Jag är rädd att mina hundar ska skada varandra”

Läs också: ”Hur får vi två tikar att fungera tillsammans”?

Läs också: ”Hur ska jag göra för att vår terrier ska sluta skälla”

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-17
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas