”Jag är rädd att mina hundar ska skada varandra”  
Ställ dina frågor till Charlotte Swanstein.
Relationer | hundar

”Jag är rädd att mina hundar ska skada varandra”  

Svårt med hundmöten? Är din hund skällig? Nu kan du ställa frågor till hundpsykologen Charlotte Swanstein på Seniorens hemsida. Maila till hund@senioren.se Nedan hittar du tre frågor och tre svar. Vi uppdaterar sedan fortlöpande med fler frågor och fler svar.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-09-06

Hej

Jag har en Jack Russell på snart 15 månader och en Rottweiler på åtta år.

Jag har ett problem som nyligen startat där varje gång någon kommer genom ytterdörren så triggas Russelln igång och gör utfall mot rottweilern. Hon har alltid blivit väldigt glad när någon kommit in men det har gått över till något som triggar igång henne att bita den äldre hunden.

Rottweilern har tidigare varit för snäll och inte sagt ifrån men har nu börjat svara emot vilket gör att jag är rädd att någon av dom blir skadad.

Min fråga är då hur bryter jag detta beteende och denna trigger till något positivt igen?

Desperat för tips!

/Therese 

Hej Therese!

Det förstår jag att detta är en knivig situation. Jag utgår ifrån att din Rottweiler också är en tik, detta kan spela roll i beteendet. Troligen har din Russell relativt nyligen löpt och hon kommer att följa och eller passera din Rottis med hennes löp, om inte Rottisen är kastrerad. Om så är fallet kan det bli fler problem när löpen sker nästa gång, men det tar vi om det sker, då.

Din Rusell är nu i förstadiet till vuxen hund och det plus att hon har löpt gör att hennes rastyp blir mer synlig. Som du vet är Jack Russell en envis ettrig hund för att vi velat ha den envisheten till hennes arbetsbakgrund – att hålla reda på s.k. skadedjur. Detta beteende spiller ofta över i andra situationer också, inte kul alltid men inte konstigt.

Du behöver rasta hundarna en gång om dagen en och en, så att din Russell får möta ”livet” utan storasyster och hon behöver också lära sig vara själv hemma precis som du troligen gjorde med Rottisen när hon var ung. Rottisen och sin sida behöver gemenskap med dig utan lillasyster så du har tiden att bara fokusera på en hund i taget. Din Rottis vet och kan en massa om ert liv som Russelln behöver lära också.

Träna dörr öppnas med familj/bekanta på avtalad tid, gärna olika tider så ingen av hundarna kan ana i förväg. Tänk ut en plats innanför dörren på ca 2 meter, du kanske har en matta där. Om inte köp en billig matta och ha där (eventuellt två), gärna sådan rund i fårskinn man finner lite överallt, de kasar inte så lätt mot golvet.

Träna in att du flyttar runt dessa mattor lite var som helst i hemmet och lär hundarna eller en och en att sitta på mattan. Där måste man sitta kvar tills annat sägs. Det är alltid roligt och belönande när man ”jobbar med mattorna”. Tanken är att hundarna blir fixerade vid sin matta och vet att när man sitter på den så väntar en kul stund av träning och god belöning.

I början får du kanske träna en och en och vara väldigt precis med vad som gäller, när hundarna fungerar med reglerna är det viktigt att de får märka det genom verbal belöning och en godbit när det är klart.

Detta är ett jätteroligt sätt att få sina hundar att fokusera och användbart i massa situationer. När du märker att detta fungerar placeras mattorna en bit ifrån varandra men ändå vid dörren.

Du kan också fråga hundpsykologen

Charlotte Swanstein är utbildad hundpsykolog och har skrivit tio hundböcker om allt från hur man väljer rätt hund till sorgen efter ett kärt husdjurs bortgång.

Hon har även haft artiklar i flera tidskrifter och pratat om hund i radio regelbundet och är dessutom medlem i SPF Seniorerna där hon sitter i styrelsen för Kärnan i Helsingborg.

Charlotte Swanstein kommer framöver att svara på frågor om allt som gäller hundar på Seniorens hemsida.

– Det är många som har hundar där ute som undrar över saker. Nu kan de ställa alla sina frågor till mig, säger Charlotte Swanstein.

Vill du också ställa frågor till Charlotte? Maila då till hund@senioren.se

Dölj faktaruta
Läs också
Tidningen Senioren
Publicerad 2023-09-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas