”Vår hund har blivit alltmer osocial”
Ställ dina frågor till Charlotte Swanstein.
Relationer | relationer

”Vår hund har blivit alltmer osocial”

Hur ska vi göra för att få vår hund mer social igen? Det undrar signaturen Orolig matte och husse som tycker att det är tråkigt att deras hund inte har samma behov av kel och gos längre. Läs hela frågan och hundpsykologen Charlotte Swansteins svar nedan.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-01

Hej 
Vår 6-årige kastrerade blandis ( lahasa/ shizu) har blivit alltmer osocial. Han kom till oss när han var 8 månader och vi var hem nr 4. Han hade då extrem separationsångest och ville alltid sitta i knät. Vi kunde inte lämna honom ensam ens några sekunder men nu kan vi lämna honom i minst 40 minuter utan att han skäller. Han var en mycket osäker hund med rädsla för i stort sett allt. Vi har jobbat mycket med honom och han blivit allt tryggare. Han låter oss borsta tänder, klippa klor och duscha mm. 

Sedan i våras tillbringar han helst tiden under sängar/soffor. Vi försöker locka upp honom i soffan eller knät men det vill han aldrig. Jag har tom erbjudit honom att ligga hos mig i sängen men tom det vägrar han. Ofta väljer han att ligga under en säng i andra änden av huset. För 9 månader sedan hade han en besvärlig öroninflammation, veterinären fick söva honom för att kunna behandla honom och jag skulle förebygga genom att spola öronen en vecka om han fick irritation, vilket hände vid tre tillfällen. Han hatade det. Nu var det länge sedan men kan orsaken vara att han inte förlåter oss för det? Vi får gosa med honom men det är aldrig han som tar initiativet, men om vi kryper ner till honom på golvet vill han gärna bli killad på magen. Det är så tråkigt att han inte har samma behov av kel och gos längre. 
Orolig matte och husse.

Hej Matte & Husse!

Er hund är av två raser som båda är egensinniga och stolta, det kan ibland upplevas som man inte vill men känner att det troligen beror på kanske för mycket uppmärksamhet från er. Att han låter sig hanteras är utmärkt det visar på tillit. Öroninflammationer är ett gissel och ofta mycket smärtsamt.

Jag kan tänka att det kanske pågått länge innan ni upptäckte den och i den stunden har hunden troligen kopplat samman vissa ljud/rörelser med öron smärtan. Trumhinnor reagerar/vibrera ju för annat än bara direkt samtal, så mycket har kunnat tolkas som att det ger öron smärta. Och gömd under möbler blir det tros allt en ljuddämpning. Hunden kan ha upplevt obehagliga ljud vid tillfälle när han varit ensam hemma, som ni inte känner till och som förstärkt vissa platser i hemmet.

Du skriver att du ombads och utförde öron spolning vid tre tillfällen på er hund, av veterinären. Kan inte förstå denna rekommendation – att spola öronen på en hund är inget som görs överhuvudtaget. Du kanske menade att rensa öronen med öronrens, men tycker också det verkar besynnerligt efter att hunden varit behandlad för inflammationen av veterinär i sövt tillstånd – då skall öronrensning inte behövas.

Om du har öronrensningsmedel och använder emellanåt är det viktigt att den är baserad på olja och inte sprit – som många är och det svider och är obehagligt. Tänker också att er hund kan ha hår i örongångarna och detta skapar fuktig miljö – öronhår måste dras bort – så inte en ny inflammation är på gång, uppsök en trimsalong för att få det bekräftat om så är fallet.

Hundar tänker inte så att de inte förlåter – det är att förmänskliga sin hund och gör den en otjänst. Mitt råd är se till att hunden varje dag får långa sköna promenader, att ni gör något kul – tappar godaste godbiten lite här och där hemma – när han finner den säg Bra duktig som städar upp efter matte/husse. Se till att miljön nära inpå er är lugn och vänlig och belöna med ett Braa minsta lilla förändring mot att komma närmre er.

Även om vi människor älskar att gosa med vår hund så är det inte speciellt en önskan av hundar, de vill ha mycket upptäckter, naturpromenader och en lugn och harmonisk miljö i hemmet. Att vara sexårig hund av era raser vittnar om att han troligen är mitt i livet och behöver få härliga dagar och koll så öronen mår bra!

Lycka till    
Charlotte

Vill du komma i kontakt med hundpsykologen Charlotte Swanstein för en utökad personlig rådgivning via telefon? Maila info@fidos.se för mer information. Notera att den personliga rådgivningen över telefon är en tjänst som kostar 500 kronor.

Läs också: ”Hundar samtalar genom att skälla”

Läs också: ”Hjälp – jag har svårt att klara av min hund”

Läs också: ”Hur ska jag göra för att min hund inte ska springa iväg”?

Läs också: ”Hur kan vi berömma vår hund”?

Läs också: ”Jag är rädd att mina hundar ska skada varandra”

Läs också: ”Hur får vi två tikar att fungera tillsammans”?

Läs också: ”Hur ska jag göra för att vår terrier ska sluta skälla”

Läs också
Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas