”Hur ska jag göra för att vår terrier ska sluta skälla”
Ställ dina frågor till Charlotte Swanstein.
Relationer | hundar

”Hur ska jag göra för att vår terrier ska sluta skälla”

Svårt med hundmöten? Är din hund skällig? Nu kan du ställa frågor till hundpsykologen Charlotte Swanstein på Seniorens hemsida. Maila till hund@senioren.se Nedan hittar du fem frågor och fem svar. Vi uppdaterar sedan fortlöpande med fler frågor och fler svar.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-09-20

Hej!

Jag som matte undrar hur jag kan hjälpa min underbara lilla tik. En Terrier. Hon är alltid lugn och så go. Men!!!

Hon skäller när det ringer på dörren och blir så stressad. Hennes skall är hemskt högt det skär i trumhinnorna. Vi stänger in henne och hon får komma ut och hälsa men då slutar hon inte skälla förens hon blivit klappad och lugn.  Vi har försökt med allt! Precis allt! Nästan. Utom antiskälldetetor.

Likaså ute. Värst blir det när människor hejar på henne och går upp i samma röstläge som hon. Vi ber människor vi möter att inte titta på henne inte heja på henne utan bara passera och att i stället ignorera henne. Ändå hälsas det på ett sätt som stegrar min hunds adrenalinnivå. (”Men det är klart att du vill hälsa lilla vän!”) Och min adrenalinnivå också så klart även om jag är härdad. Vi kan aldrig flytta till en lgh med en hund som skäller som hon gör. Hon är rädd för större hundar då hon blivit rejält  överfallen. Lösspringande hundar likaså och deras hussar och mattar kan inte förstå att jag ber dem koppla sina hundar och varför jag önskar det. 

Inne för övrigt är hon så lugn och harmonisk. Går bra med ett kullsyskon men ben går inte att ha framme. Det smäller direkt. Valpar älskar hon och pysslar om. Kan man använda antiskälldetetor? Eller halsband?  Hjälper det? Grannar är inte jätteglada. Jag är förtvivlad. Varje gång vi ska ha gäster börjar hon bli stressad redan när vi börjar förbereda med dukar och porslin (hon hör eller ser att porslinet inte är det samma som vardagsporslinet, likaså ser hon kristallglasen) och så börjar hon springa och hoppa för att se ut. Vi begränsar utsikten med att stänga dörrar till rum som har fönster eller balkongdörr för att hon inte ska triggas av att behöva ha koll ut. Vi har försökt avleda med godis och leksaker så fort det ringt på dörren Men så stegras ändå gnyendet till skall. Önskar att någon kunde se henne i hemmamiljö. Vad gör vi? 

Hälsar 

Susanna

Hej Susanna!

Att vara terrier innebär att man inte skall ge sig – man är i rasen och genetiskt ämnad för ”skadedjursbekämpning” och då kan man inte ge sig – så hennes energi läggs på annat. Att skälla hysteriskt på fel objekt – era gäster – är stressrelaterat problem. Du påpekar att hon märker innan gästerna kommer för att ni har ritualer hon känner igen och att du visar helt troligt stress och oro redan innan eftersom du har förväntan av vad som komma skall, det läser din hund in. Att inte ha hundtugg och andra värdefulla föremål liggandes framme är självklart klokt då det ligger i naturen för henne att vakta extra på sådant och speciellt om de är fler hundar. Hundtugg får ske för var och en hund på varsin plats dit den andre inte når – för hundtugg är bra för tandhälsan och gör av med energi.

Du behöver ordna en ny ceremoni när ni skall få gäster, ni möts utomhus och går en kort sväng 5-10 minuter ihop med hunden. När ni kommer in genom dörren får hon stanna innanför dörren och får inte lämna denna plats förrän gästerna kommit till ro. Då har du gömt något gott till henne som hon kan leta upp.

När hon skäller vänd ryggen till, gå in i ett annat rum visa inte henne någon kontakt/uppmärksamhet inte ens genom att fya henne eller på annat sätt visa att du ser/hör henne, även om det gör ont i dina öron. Hon är hundra gånger bättre än dig på att läsa ditt kroppsspråk så detta kräver koncentration för dig själv, för att lyckas. Säg alltså Inte Nej, Sluta inte titta på henne – ingen kontakt som helst.

Eftersom hon är terrier kommer detta att ta ett tag att etablera då hon har ”envis” som namn, men så fort – den sekund – hon tystnar säg i mjuk och låg röst ”Duktig fin tjej”, skäller hon då igen, gäller ignorans, tystnar hon ”Duktig tjej” osv.

Detta kan bli så att du behöver vara mentalt med din hund och det kanske känns olustigt när man vill vara artig mot gästerna – med detta är vägen framåt. Din hund är inte dummare än att hon märker när hon får uppmärksamhet och när hon inte får det, men hur gammal hon är och hur länge detta pågått spelar också roll för att förändring skall kunna ske. Ha tålamod!

Hur mycket promenader och aktivitet hon får dagligen spelar roll, kastar man boll och har dragkampslekar med henne ökar det på hennes stressade beteende och bör upphöra. Bättre att ha trasan och boll till leken göm och hitta, avlämna och belönas med en godsak, än traditionell bollkastning.

Att hunden får lära sig mental aktivering, tänka, fokusera, lära är det bästa för att lugna och stressa av en stressad hund. Vet du inte vad du skall göra låna någon av mina böcker på bibliotek – däri får du massor av idéer och tips.

Att din hund skäller på andra hundar skvallrar om att hon inte socialiserats med hundar och efter incidenten du beskriver är troligen du orolig vid hundmöten – och som jag skrev tidigare så läser din hund dig. Hon känner minsta förändring hos dig via halsbandet – så du behöver vara mer lugn, kunna aktivera henne när du möter de hundar som oroar dig mest. Och se till att hon får hundkompisar hon kan samverka med både på promenad och i lek lösa, en stund.

Bästa hälsning

Charlotte

Hundpsykolog

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-09-20
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas