”Hjälp – jag har svårt att klara av min hund”
Ställ dina frågor till Charlotte Swanstein.
Relationer | hundar

”Hjälp – jag har svårt att klara av min hund”

”Är en omplacering det bästa för hunden jag älskar?” Det undrar signaturen Alfons matte som skriver till hundpsykologen Charlotte Swanstein för att få råd om vad hon ska göra med sin Labradoodel som hon har svårt att orka med. Läs hela frågan och Charlotte Swansteins svar nedan. Vill du också ställa frågor till Charlotte? Maila då till hund@senioren.se

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-10-06

Hej!
Har en jättefin, underbar social Labradoodel som är 17 månader och min första hund!
Han är medelstor 27 kg och väldigt stärk.

Problemet är hundmöten: tyvärr har matte problem med rygg och balans så när vi får hundmöte så är hunden så stark och jag klarar inte av det och blir orolig, det känner troligen hunden, försöker jag få ögonkontakt (innan möte) locka med godis och hålla avstånd så hjälper inte det utan han gör kraftiga utfall.

Idag var ett sånt tillfälle med BHK och hundpromenad (träna hundmöten/lydnad) med ett antal hundar i en park. När min hund hoppar ur bilen så börjar han direkt med kraftiga utfall som i sin tur leder till att matte får bryta direkt för ryggen pallade inte rycken.

Jag börjar tvivla på min kapacitet, jag upplever att min hund behöver en ”piggare” matte som orkar hoppa, leka, springa och träna hundmöten utan besvär. 
Är en omplacering det bästa för hunden jag älskar?

Jag trodde jag skulle fixa det men det är väl inte ok med ”bara” skogspromenader och lite enklare lek och sök och mycket kärlek?
Vad tror du?

VH Alfons matte

Hej!

Din hund är en ungdom som är nyfiken på allt runt omkring och inte minst andra hundar. Hundar behöver ju mötas och umgås till viss grad med andra hundar för att ”bli hund”. Bara hundar kan prata med hundar så de förstår fullt ut. Men att detta innebär iver från din unga hund som du har besvär att hålla kan jag förstå ställer till det.

Hunden behöver sina möten, långa härliga promenader och aktivering med hjärngympa. Hjärngympa innebär att hunden lär sig lyssna, fokusera och så för att kunna lösa olika trevliga problem den ställs inför – på så sätt får man en hund man kan lugna vid behov och kunna umgås med andra på ett klokt sätt.  Men din rygg ställer till det och du kommer troligen inte att ”klara av det” om du redan har sådana besvär.

Din hund är under utveckling och i de olika mötena med andra hundar kan stunden bli både trevlig och mindre trevlig och här blir ett problem när du inte kan hantera din hund på grund av smärtor.

Troligen det bästa är om du ber ”uppfödaren” att hitta en ny lämplig hundägare, snarare än att lita på någon du bara möter som säger sig kunna ta över din hund. Hundägaransvaret går åt båda håll, både ansvar för hunden gentemot andra men även omsorg om den egna hunden.

Men det är klart jag känner för dig och din pälskling, det är bara det att det är så många lager jag skulle behöva gå igenom för att ge dig fler tips hur du skall tänka och träna, så ditt hundägande inte behöver vara smärtsamt.

Om du vill kan du ta ett samtal med mig, det kostar dig en liten slant men väl värt det – på så vis kan jag få mer underlag till hur ni bor, hur långt ni går på era promenader, vad du gör till vardags med din hund, och ”gamla” minnen som både du och hunden har ifrån olika situationer detta spelar roll för framtida träning – utifrån ett sådant samtal kan jag komma närmre till din hjälp.

Bästa hälsning

Charlotte

Hundpsykolog

Vill du komma i kontakt med hundpsykologen Charlotte Swanstein för en utökad personlig rådgivning via telefon? Maila info@fidos.se för mer information. Notera att den personliga rådgivningen över telefon är en tjänst som kostar 500 kronor.

Läs också: ”Hur ska jag göra för att min hund inte ska springa iväg”?

Läs också: ”Hur kan vi berömma vår hund”?

Läs också: ”Jag är rädd att mina hundar ska skada varandra”

Läs också: ”Hur får vi två tikar att fungera tillsammans”?

Läs också: ”Hur ska jag göra för att vår terrier ska sluta skälla”

Läs också
Tidningen Senioren
Publicerad 2023-10-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas