Tystnad, tagning!
Kameran går! Föraren Pilla Ohlin ler skamset mot poliserna Silvia Gyllsdorf och Christer Wilén. – Måste jag blåsa i den där...?
Hälsa | Kultur | lära sig nytt

Tystnad, tagning!

Det är faktiskt aldrig för sent att komma in vid filmen. Lära sig skriva manus, regissera och agera. I alla fall inte nu när det finns ett filmkollo för seniorer. Text Marie Corneliusson Foto Ronnie Brolin

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-03-05

I Nossebro i Västergötland finns IFocus Studios, en supermodern anläggning för dokumentärer, kort- och långfilmer och där man sedan 2010 håller ett populärt sommarkollo i filmskapande för Wungdomar. I höstas startade man även ett filmkollo för seniorer efter att nyfikna och sugna mor- och farföräldrar hört av sig.
Sven Bergqvist, en av kollots 35 deltagare, fick idén just från sitt barnbarnsbarn.
– Barnbarnsbarnet var på kollo här i somras och tyckte att det var väldigt roligt. Jag blev inspirerad.
Susanne Erikson hittade till kollot via en annons på Facebook.
– Jag tänkte direkt att det var en kurs för mig. En sådan jag väntat på. Att äntligen träffa folk som är intresserade av samma sak som jag. 60 + dessutom.
Hon har betalat extra för att få ett enkelrum.
– Ifall jag snarkar eller vill kolla i mobilen. Det känns jobbigt att störa någon annan.
På ungdomskollot ligger det normalt sex personer i varje rum i våningssängar. Under seniorkollot begränsas det till två – tre seniorer i varje rum. Men det kan uppgraderas till enkelrum för den som så önskar. I korridorerna finns toaletter med dusch och eluttag.

Platsen ligger mitt i ingenstans. Träd, åkrar, varning för vilt. Hit har människor från halva landet kommit. Här finns pensionerade lärare, byggnadsarbetare, tekniker, sjuksköterskor och diverse andra yrkesgrupper. Ungefär lika delar kvinnor och män. Det gemensamma är att man vill skapa film – i alla fall försöka. Deltagarna är från 60 till 85+. Med ett 45-årigt undantag.
Ganska direkt får deltagarna testa filmutrusningen som ska användas under veckan; Dolby, JIB, filmkamera och ljudutrustning. Inga förkunskaper krävs, det är bara att göra så gott man kan.
– Ni behöver inte vara rädda att något ska bli fel. Det är bara att pröva kamerorna, säger Jenny Wallin, filmhandledare som varit med och utvecklat lägret.
När deltagarna känner sig redo blir det gruppindelning. Sju i varje grupp – ledarna har förbestämt indelningen. Varje grupp får ett ämne att jobba utifrån. Under fem dagar ska man skriva manus, filma och klippa sin film. Dessutom prova på att dubba tecknad film, göra sårsminkning och ha föreläsningar. Ett späckat schema.

Agneta Behlin Waern och Johannes Båth provar nya frisyrer i rekvisitarummet.

Till sin hjälp har kollodeltagarna Jenny, Ronnie och Maria men också Annie Karlevid, handledare och Pelle Seth, regissör.
I somras höll IFocus Studios sitt filmkollo för ungdomar för trettonde gången. Nästan 6 000 flickor och pojkar mellan tio och 16 år har passerat deras portar. Och de har inspirerat sina nära.
2022 drog man i gång fyra höstveckor för seniorer.
– I stort sett har vi följt samma koncept som för ungdomskollot, säger Ronnie Brolin, vd för IFocus Studios.
Han och hans medarbetare har producerat en mängd filmer sedan starten 2005. Alla med inriktning värdegrundsfrågor. Idag förfogar man över 3 000 kvadratmeter.

Ronnie visar runt bland samlingssalar och mötesrum.
– Här vi har vi utbildningar, filmvisningar och workshops eller också kan man ta det lugnt och bara umgås.
En biograf, en stor filmstudio och tio enskilda studios finns också.
– Varje grupp har en egen studio där man arbetar med sitt eget manus och redigerar sina filmer, berättar Ronnie.
Dag två är alla mer eller mindre klara med sina filmmanus och har börjat filma. Grupp 4:s manus handlar om ett oönskat 50-årfirande.
– Tystnad, tagning, filmen rullar.
Maarita Anttila Eriksson håller i klappan och Susanne Erikson och Kent Brindstedt – paret i filmen – börjar med sina repliker.
– Jag vill inte fylla år…

Bengt Ilbäck, Anna Jensen och Stefan Enroth använder legofigurer när de snabbt skapar en berättelse i stop-motion-teknik.

Grupp 3 kompletterar med en extra tagning. Deras tema är en oväntad vänskap.
– Handlingen stämde inte. Det blev ologiskt, säger Agneta Behlin Waern.
I studio 10 har en grupp börjat klippa.
Regissören Pelle Seth håller hela tiden ett vakande öga. Han har arbetat med film i över 50 år och har åtskilliga produktioner på sitt CV. Bland annat den första Beckfilmen och den första Göta Kanal-filmen.
Att han skulle handleda seniorer trodde han inte skulle innebära några problem då han själv fyllt 75.
– Fast de första dagarna tyckte jag det var lite knepigt. Kommer det här verkligen att fungera? Sedan förstod jag att min uppgift bara var att se till att deltagarna hade roligt. Då blev det lättare. Och det har funnits många viljor. En del är vana vid att bestämma. Inte konstigt. Folk som levt ett liv har skaffat sig vanor. Jag tycker att det är ganska roligt att se.

Även Jenny Wallin, som varit med och utvecklat lägret, är nöjd.
– I somras hade vi 100 ungdomar på kollot samtidigt. Generellt är det inte så stor skillnad med seniorerna förutom att vi har lagt in lite kaffe i mitten.

Tre röster från kollot

Agneta Behlin Waern funderade först på om hon skulle be någon kompis följa men ändrade sig.
– Att åka ensam är en helt annan grej. Ensam är man mer öppen. Fasen så kul.
– Sedan har jag en bakgrund inom media. Jobbat där i hela mitt liv.
– Den här kursen borde jag gått för länge sedan. Det är roligt att vara kreativ ihop med andra människor. Att skapa. Men det har varit väldigt komprimerat.

Maarita Anttila Eriksson kollade schemat i förväg.

– Så mycket att det verkade omöjligt att hinna med allt. Man får nog välja. Men så blev det inte. Vi fixade allt.

Susanne Erikson gillade kameraarbetet.
– Men alla har testat allt; dubbat Lejonkungen, spelat in mycket på vår film. Vi gamla är kanske inte så mycket trögare än de unga, skrattar hon.

Dölj faktaruta

Nya kollon på gång

Seniorkollo arrangeras av Inventum, en politiskt och religiöst obunden förening, i samarbete med studieförbundet Sensus och IFocus Studios. Man planerar fortsätta med filmkollo för seniorer hösten 2023.

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2023-03-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas