70 är det nya 50 – Ingmar Skoog släpper ny bok
Ingmar Skoogs bok visar hur åldrandet har förändrats över tid. Foto: Polaris
Böcker | Kultur | åldrande

70 är det nya 50 – Ingmar Skoog släpper ny bok

Är 70 det nya 50? Ett uttryck Ingmar Skoog har myntat och fått många frågor om. Nu har han skrivit en bok med just den titeln. Och ja, på flera sätt går det att säga att 70 är det nya 50.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-01

– Det är en slags vetenskaplig roman om olika årskullar från Göteborg som levt olika liv. Boken visar hur deras åldrande har förändrats genom de olika liv de levt under 1900-talet, säger Ingmar Skoog.

Äldreforskaren och professorn i psykiatri Ingmar Skoog behöver ingen närmare presentation för Seniorens läsare.

Släpps 1 november.

Utsedd till Årets Senior 2020 och tidigare krönikör i Senioren. Sommarpratare 2021 och ständigt aktuell i SVT och Sveriges Radio med programmet Studio 65 utöver sitt arbete vid Göteborgs universitet där han är föreståndare för Centrum för åldrande och psykisk hälsa.

Det är i den rollen han har forskat om åldrande och jämfört 70-åringar födda under olika tidsperioder.

De första föddes i början av 1900-talet och nu är Ingmar Skoog inne på 70-åringar födda på 1950-talet.

– Min bok handlar om åldrandet, hur åldrandet har förändrats över tid. Ett budskap är att det går att göra nånting åt åldrandet, säger Ingmar Skoog.

Bodde i slumområden

Att dagens 70-åringar på många sätt skiljer sig från tidigare 70-åringar är inte så konstigt.

– Många av de första 70-åringarna jag forskade om har bott i slumområden i Göteborg under sin barndom. Sverige var ett fattigt land då i början av förra sekelskiftet, säger Ingmar Skoog.

Ingmar Skoogs bok tar upp hur livet förändrats för 70-åringar i olika årskullar.

– Saker som händer i våra liv påverkar våra celler och hur vi åldras. Och det ser annorlunda ut nu. Resultaten från intelligenstesterna är dubbelt så bra, de fysiska testerna har på bara några generationer visat på betydligt bättre resultat. För att inte tala om alla medicinska framsteg, säger Ingmar Skoog och fortsätter:

– Det gör också att personligheten blir förändrad. Vi har blivit mindre neurotiska, mer psykiskt stabila. Vi, mestadels män, har mer behov av nära relationer och kvinnor tar för sig mer. Vi har mer sex och dricker mer alkohol.

Klart med fjärde och femte säsong

Ingmar Skoog själv fyller just 70 år i februari men jobbar på för fullt. På ett år har han spelat in 46 tv-program och 28 radioprogram av Studio 65, där han är expert i varje program. Programledarskapet delas av Kattis Ahlström och Anders Palmgren.

– Vi spelar in tredje säsongen nu. Det är redan bestämt att det blir en fjärde och femte också. Men de ska ta in ännu en expert så jag får avlösning.

Programmen uppskattas även av yngre tittare och lyssnare.

– Jag har pratat med yngre personer som säger att det inte är lika skrämmande att bli äldre efter att de har sett programmet, säger Ingmar Skoog.

Ingmar Skoogs bok 70 är det nya 50 släpps 1 november av förlaget Polaris Fakta.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas