Avslutning på tai chi på distans
Landet runt | SPF Skaraborg
Ledaren Myra Lehmann visar rörelsen enkel piska. En deltagare följer med hemma med hjälp av Zoom.

Avslutning på tai chi på distans

SPF Skaraborg
Publicerad 2021-04-12

SPF Seniorerna Skövde tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan har nu haft avslutning på tai chi på distans. Ett 20-tal deltagare har träffats indelat i två grupper under februari och mars – Coronasäkert på distans tack vare Zoom. En grupp har varit nybörjare medan den andra gruppen har tränat tillsammans i 3 år.

Tai chi började som kampsport i Kina för mer än 300 år sedan. Fortsatt utveckling ledde till ett stort antal olika stilar och utövas även som tävlingssport. Mest vanligt idag är dock hälsoinriktade stilar för att uppleva välbefinnande. Från början tog det flera år att lära sig de många svåra rörelserna med både hopp och sparkar. Den moderna hälsoinriktade tai chi TCA stilen vi tränar på SPF är betydligt mera skonsam och räknas som en avancerad qigong, med lugna rörelser där varje steg följs av ett följesteg, utan spark. Vi tränar hur vi bäst förflyttar kroppsvikten från ena foten till den andra. Många deltagare upplever bättre balans redan efter en termin. Tai chi är en beprövad metod för att minska fallolyckor.  Även minnet tränas, då vi utför rörelserna i en viss följd.

Avslutningsdagen fick den avancerade gruppen påhälsning av Landskrona författaren till Tai Chi för hälsa, kropp & själ, Marianne Telford, vars bok beskriver ingående den populära Tai Chi 24-formen. Hon har aldrig tränat just denna ännu mera förenklade stilen som vi håller på med, men uppskattade vår uppvisning. Marianne introducerade ledaren Myra Lehmann till tai chins magiska värld på tidigt 1990-talet.

Grupperna beslutade att vi ska träffas i Rhododendrondalen under sommaren för att uppleva träning ute i naturen, en upplevelse som Myra starkt rekommenderar.

 

 

 

SPF Skaraborg
Publicerad 2021-04-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas