Fascinerade berättelser om krigssjukhuset i Älvsbyn
Landet runt | SPF Norrbotten

Fascinerade berättelser om krigssjukhuset i Älvsbyn

SPF Norrbotten
Publicerad 2017-10-09

SPF Seniorerna Pärlan i Älvsbyn hade inbjudit förre skolchefen Folke Öberg att berätta om det krigssjukhus som 1944 inrättades i Älvsbyn

Kommunens folkskola där nuvarande ICA är placerat togs i anspråk och dåvarande skolklasser utplacerades i samhället.

På ett fängslande sätt berättade Folke för 30-talet deltagare om sina minnen när han med kamrat släpptes in på sjukhuset och samspråkade med svårt sårade tyskar, belgare, holländare och polacker.

Pojkarna kunde ju tyska eftersom det var första språk i dåvarande Älvsby realskola.

Stort intryck på pojkarna gjorde en svårt skadad polack som sjöng La Paloma på ett sätt som Folke aldrig glömmer. Polackens ben var bortsprängda han hade därför fantomsmärtor och för att inte väcka sina rumskamrater tuggade han på en filt nätterna igenom.

Noterbart var att en av de tyska soldaterna för en tid sedan skrivit brev till Röda Korset i Älvsbyn och tackat för god vård den tid han vårdats i Älvsbyn.

Älvsbyborna var denna tid inte så bevandrade i utländska språk och där fungerade dåvarande kyrkoherdens fru som tolk i främst tyska.

Ett roligt minne som Folke hade var när Älvsbypojkarna spelade handboll mot de tyskar som kunde röra sig. En fotbollsplan hal som en isbana fanns vid Svanholms blomsterhandel vid järnvägen. Folke kommer ihåg hur tyskarna på den hala planen drog raggsockar utanpå skorna för bättre fäste och därmed vann matchen med 8-7.

Som avslutning på träffen berättade Folke om en del händelser bland annat när han som ny rektor kom till Vidsels skola l969. Där fick han höra att skolans hockeyplan rivits ner av vägarbetare vid pågående vägbygge. Kan ej accepteras tänkte Folke. Han fick kännedom att en hockeysarg fanns i Tvärån utan att användas. En uppgörelse kunde ske att för 1000:-kronor överta sargen. Elever, lärare och en del övriga ställde upp, hyrde buss o lastbil, sågade ner sargen och transporterade upp den till Vidsel där den med förenade krafter monterades ihop. Det blev naturligtvis en stor succè.

Ordföranden tackade Folke för berättandet som gjorde många av de närvarande påminda om att Älvsbyn hade ett krigssjukhus under 2:a världs-kriget samt hur man med förenade krafter ordnade en hockeyplan.

 

 

SPF Norrbotten
Publicerad 2017-10-09
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas