Mingel bland rödbetor
Landet runt | SPF Dalarna

Mingel bland rödbetor

SPF Dalarna
Publicerad 2019-10-17

Märklig rubrik? Kunde vara ett arrangemang för trädgårdsintresserade men den här gången var det SPF Leksands träff med tema må bra. Föreningens arbetsgrupp för friskvård hade dukat upp smakprov av bröd, frukt och rotfrukter bl a rödbetor i form av välsmakande soppa.

Det första de drygt 70 medlemmarna möttes av var dock ”Minnesbetor”. En nog så knepig tävling med endast tre frågor. Dragning av tre pristagare krävde ett tjugotal oriktiga svar innan de tre påsarna med – ja vad annat än rödbetor, kunde delas ut.

Det ekologiska temat följdes av de något mer djupgående frågorna om munhälsa. Tandhygienisten Marie Dicksved samt föreningens medlem läkaren Kerstin Marits gav goda råd och uppmaningar. Tandvårdslagen från 1998 är främst inriktad mot personer med stort vårdbehov eller långvarig sjukdom och ger dem en rad rättigheter. Mycket information finns att hämta hos Region Dalarna och 1177.se. Delar av munnens behov av vård närmar sig faktiskt den länge framförda meningen att munnen är en del av kroppen i övrigt.

Kerstin Marits poängterade vikten av att vara uppmärksam på muntorrhet hos äldre.

– Jag vänjer mig, är ingen bra inställning menade hon. Fråga personalen på apoteket om råd i stället. Eller sök tid på vårdcentralen och få hjälp.

Som alltid avslutades träffen med föreningsinformation. Kommunen har antagit entreprenör för utbyggnad av Tibblegården och ritningar håller på att ta form. Ellen Arnesson gjorde en tillbakablick på vad Friskvårdsgruppen utöver den här träffen har erbjudit under året.

Text och bild: Bengt Borkeby

SPF Dalarna
Publicerad 2019-10-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas