Pangsångfest Esbo 10 –12 februari 2017 Pensionärskörsång när den är som bäst!
Landet runt | SPF Västernorrland

Pangsångfest Esbo 10 –12 februari 2017 Pensionärskörsång när den är som bäst!

SPF Västernorrland
Publicerad 2017-03-06

Frejakören som tillhör SPF Seniorerna Freja, Sundsvall har haft den stora äran att deltaga i denna sångfest i Esbo Finland. Arrangör för detta evenemang var SPF Finland, med praktisk hjälp från Kören Furorna, Esbo med flera. Vi var drygt 450 sångare och Frejakören var enda icke finländska kör.

Grunden till musiken som sjöngs dessa dagar var två beställningsverk från SPF Finland då Finland i år firar 100 år av självständighet. Det ena verket heter Sånger om dig och mig där lyriken är skriven av Clas Andersson och musiken av Patrik Wingren. Verket omfattar  sex olika stycken, Hösten, Barnen i parken, Ögat som gör ljuset synligt, När man blir äldre, Var snäll och glad samt Mörkret lägger sin arm om dagen. All denna musik hade vi alla körer övat på hemmavid och detta övades tillsammans på söndag förmiddag. Söndag eftermiddag var det festkonsert och uruppförande av detta verk. Där medverkade även Clas Andersson med ett festtal och stycket ”Ögat som gör ljuset synligt” framfördes av mezzosopranen Monica Groop, samt Riko Eklundh som deltog i stycket ”Barnen i parken.” Dessutom fanns en fantastisk orkester som förstärkte upplevelsen. Dirigent för denna del av festkonserten var Håkan Wikman. Det var mäktigt att sjunga och lyssna tillsammans med alla andra sångare och publik.

Det andra verket som hade beställts var en mässa Deligam te – samtal med Gud. I detta verk var texten skriven av Hilkka Olkinuora och musiken var skriven av Mia Makaroff som även var dirigent vid uruppförandet vid gudstjänsten i Hagalundskyrkan på söndagen. Körerna Furorna och Silverkören Argentum, Åbo, framförde detta verk tillsammans med fantastiska musiker.

Allt började på fredagskvällen med en konsert i Hagalundskyrkan. Där framfördes musik av Jean Sibelius. Ungdomar mellan 8 – 18 år, Tapiolakören, med dirigent Pasi Hyökki, gjorde ett outplånligt intryck på oss alla.

Lördagen inleddes med uppsjungning, övning av övriga gemensamma musikstycken, workshop samt på eftermiddagen en Körkavalkad. Där framförde de flesta körer ett eget kort program. Mycket inspirerande att lyssna på alla körer.

Under lördagskvällen var det en Pangkonsert med alla körer, orkestern, Marianne Maans och Maria Kalaniemi på fiol och dragspel, musikalartisterna Birthe Wingren och Riko Eklundh. En mycket underhållande kväll var tillända.

Denna Pangsångfest har resulterat i att Åbokören, Ålandskören, Furorna samt Frejakören skall träffas på Åland i maj 2018 och där framföra dessa musikverk igen. Detta ser vi fram emot med stor glädje.

Frejakören
Christina Noréus

SPF Västernorrland
Publicerad 2017-03-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas