Seniorparkour – ny rolig trend
Landet runt | SPF Skaraborg

Seniorparkour – ny rolig trend

SPF Skaraborg
Publicerad 2024-06-10

Under folkhälsoveckan i maj 2024 hade vi flera aktiviteter för våra drygt 600 medlemmar.
Vi började veckan med månadsmöte. I paus hade vi gympa med rörelseglädje som leddes av Marianne Henström med ackompanjemang av kvällens underhållare som spelade ”Anna och mej”. Alla deltagare väcktes till liv genom att armar och ben kom i rörelse.

Övriga aktiviteter var gemensam promenad med avbrott för test av utegym. Därefter bjöd föreningen på grillad korv. Vi hade även vattengympa i Vara Badhus varma bassäng.

Seniorparkour

Folkhälsoveckans höjdpunkt i vår förening var seniorparkour. Det är en träningsform som bygger på att vara i den utemiljö man befinner sig i.
Det kan t ex vara bänkar, bord, murar och stockar där man tränar balansgång, styrka och koordination. Seniorernas parkour är dock ej så äventyrlig som ungdomarnas. De utmanar sig själva på ett mer riskabelt sätt genom tex höga hopp från hustak eller över murar.

Marianne Henström och Ulrica Gleisner var iniativtagare samt ledare för vår seniorparkour. Det var ett teamwork mellan dessa båda rutinerade gympaledare från Vara.
Både damer och herrar balanserade på klätterställningar, kröp över och under bord, gjorde knäböj, åkte rutschbana och klättrade över staket. Musklerna jobbade så det stod härligt till. Det var både biceps och triceps som kom till användning.

Men det allra viktigaste var gemenskapen att träffas, ha roligt och att få plocka fram sitt barnasinne. Det var en timma full av skratt och glada tillrop. Någon av deltagarna utbrast ”så här roligt har jag inte haft sedan jag var barn”. En annan frågade ”när träffas vi här igen”.

En journalist från Lokaltidningen var med under hela passet. Det resulterade i ett intressant reportage som inkluderade många bilder. Någon av deltagarna i parkouren tyckte att det istället borde publiceras på tidningens sportsida.

Kan det bli bättre…….? Vi får se…..! Kanske kan vi slipa ytterligare på tekniken att ta sig fram i stadsmiljö på ett nytt lekfullt sätt. Ålder är inget hinder för parkour det var alla överens om.

Denna träningstimme som gick alltför fort, väckte nytt liv i flera seniorkroppar samtidigt som smidighet sattes på prov. Vi vill ju hålla oss friska, starka och spänstiga så länge vi kan. Seniorparkour är ett led i den riktningen tycker vi i SPF Seniorerna Varabygden.

Text: Ingmarie Olsson

SPF Skaraborg
Publicerad 2024-06-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas