Tandhälsa för äldre
Landet runt | SPF Västerbotten
Bedömningstandläkare Hans Flodin berättar om Tandhälsa för äldre Foto: Aina Nygren

Tandhälsa för äldre

SPF Västerbotten
Publicerad 2019-03-19

Ordförande Monika Andersson hälsade drygt 90 SPF Seniorer och då särskilt dagens gäst bedömningstandläkare Hans Flodin välkommen till senaste månadsträffen i Bjurholm.  Flodin undervisar på tandläkarhögskolan och arbetar som sjukhustandläkare, de första 20 åren i Lycksele och senaste 20 åren i kustlandet.

Flodin brinner för tandvård och munhälsa för ålderserfarna och patienter med särskilda behov men också för barntandvård och behov av nödvändig tandhälsa. Vissa sjukdomar ställer särskilda krav på tandvård och munhälsa samtidigt som dåliga tänder bidrar till sjukdomar och ohälsa.  Flodin menar att friska tänder och munhåla är en förutsättning för bra nutrition och bra självkänsla. Processad mat tappar näringsvärde och upplevelsen av ett socialt liv. Att tugga maten är viktigt. Flodin poängterar vikten av att regelbundet besöka tandläkare för att kunna behålla sina tänder.  Alla medborgare blir kallade vilket belyser hur viktigt det är med tandvård och munhälsa. Flodin informerade om de åtta olika tandvårdsstöd som finns i dag.

1971 saknade 57 % av 65-plusarna egna tänder jämfört med någon enstaka procent idag. Förr i världen hände det att konfirmander fick tandproteser i gåva. Vanligt var också att männen under värnplikten passade på att låta dra ut sina tänder och sätta in protes.

Det doftade ljuvligt från köket.  Sture Eriksson basade för ett gäng herrar som gräddade våfflor som serverades med vispgrädde och sylt. Lotter såldes och husbandet underhöll med kända melodier i pauserna. Monika avslutade den trevliga träffen med att tacka Hans Flodin, herrarna i köket, husbandet samt övriga medverkande.

Aina Nygren
SPF Seniorerna Bjurholm

 

SPF Västerbotten
Publicerad 2019-03-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas